INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Zwitserse Frank door het dak

28-07-2011

Door al het getouwtrek in Europa over een hulppakket voor de Grieken en in Amerika over het verhogen van het kredietplafond stijgt de Zwitserse Frank door het dak. Een maand geleden bereikte de Frank al een nieuw hoogtepunt ten opzichte van de Euro en inmiddels is ook een historisch hoogtepunt bereikt ten opzichte van de Dollar. Dit toont maar weer eens aan dat niet of de Euro of de Dollar zwak is, nee ze zijn beiden zwak. Beiden zijn het slachtoffer van veel schulden en dralende politici.

Voor de Zwitsers heeft het o.a. het voordeel dat de dure Frank de inflatie onder controle houdt. Importen worden namelijk goedkoper. Keerzijde van de medaille is dat exporten duurder worden. Zo langzamerhand wordt het niveau bereikt dat de Zwitserse Frank te duur wordt. Analisten van Credit Suisse hebben dan ook becijferd dat de Frank minimaal 15% te duur is geworden.

De vraag naar Franken heeft ook geen economische achtergrond. Er is geen grote discrepantie tussen de Europesematterhorn en Zwitserse economische ontwikkeling als we kijken naar inflatie, rente en groei. Nee, het is ‘t sentiment die de vraag drijft. Beleggers zijn bang voor een imploderende Euro en vluchten o.a. naar de veel kleinere Zwitserse Frank. Daar komt ook nog eens de nodige speculatie bij van de Eurosceptici.

Het risico hiervan is dat de speculatieve posities in de Frank massaal worden afgewikkeld als de angst wegebt.

Op dit moment staat de Frank op 1,16 tegen de Euro. Eerder dit jaar was het 1,30. Sommigen verwachten dat de Frank in waarde zal blijven stijgen en wel naar 1 op 1 met de Euro. Natuurlijk is alles mogelijk, maar dergelijke koersfluctuaties hebben vaak een zelfreinigende werking. Ruim 60% van Zwitserlands export gaat naar de Eurozone. Een stijging van 30% van haar munt zou een belangrijk deel van deze export veel te duur maken. Ruim 80% van de Zwitsers importen komt uit de Eurozone. Deze producten worden steeds goedkoper. Vooralsnog heeft Zwitserland een gezond handelsoverschot, maar de marges van de Zwitserse exporterende bedrijven komen steeds meer onder druk.

Ondanks de sterke economie van Zwitserland kan de Zwitserse Centrale Bank niet haar rente verhogen, omdat alleen nog maar meer vraag naar de Frank zal uitlokken.

Het is begrijpelijk dat beleggers diversifiëren in de Frank, en spreiding is ook goed maar niet tegen elke prijs.

Translate »