INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Zweden groeit als kool

15-04-2011

Terwijl alle ogen zijn gericht op het sterke economische herstel van Duitsland of de economische drama’s in Griekenland, Portugal en Ierland dendert de Zweedse economie door.

De verwachting is dat deze dit jaar weer zal groeien met 4,6% tegen een groei van 5,5% vorig jaar. Sinds 1970 is de Zweedse economie niet zo sterk gegroeid. De relatief jonge regering van Premier Fredrik Reinfeldt verwacht aanhoudende expansie in de komende jaren van ruim 3,5% per jaar. Daar komt bij dat ze zelfs kunnen rekenen op een begrotingsoverschot gecombineerd met een dalende werkloosheid. De financiële huishouding is dermate op orde, dat financiën minister Borg verwacht in 2012 voor het zesde achtereenvolgende jaar de belastingen te verlagen.

Het gevolg van al dit goede nieuws is wel dat de Zweedse Kroon oploopt en volgens analisten van de Swedbank verder oploopt en binnen zes maanden kan stijgen naar 8,65 per euro. Om de inflatie in toom te houden stijgt ook in Zweden de rente. zweden-2

Sinds vorige zomer is de rente al vijf keer verhoogd, waardoor deze nu staat op 1,5%. De regering verwacht dit jaar nog uit te komen op 2,25%, volgend jaar op 3,25% en in 2013 op 3,75%.

De regering Reinfeldt heeft grootste plannen, zoals uit zijn recent gepubliceerde begroting blijkt. Behalve investeringen in infrastructuur valt op dat de regering de inkomstenbelasting wil verlagen voor buitenlanders die over bijzondere kennis en vaardigheden beschikken. En behalve een verlaging van de dividendbelasting voor kleine bedrijven, zal men ook fiscaal soepeler omgaan met het afschrijven van research- & developmentkosten.

Het contrast met sommige andere Europese landen kan niet groter zijn. Daar waar iedereen met veel kunst en vliegwerk probeert in 2013 een begrotingstekort te halen van rond de 3%, werken de Zweden aan een begrotingsoverschot van dezelfde grootte.

Translate »