INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Zomeruitverkoop Europese aandelen

24-07-2012

De eurocrisis heeft er niet alleen voor gezorgd dat de rente in noord Europa historisch laag staat, het renteverschil tussen noord en zuid Europa historisch groot is en de euro flink terrein heeft prijsgegeven, maar ook dat er een waarderingsverschil is ontstaan tussen de Amerikaanse en Europese aandelen.Als we de aandelen van de Standard & Poors 500 index en die van continentaal Europa per begin 2010 op 100 zouden zetten, dan staat de Standard & Poors index nu op 118 en de Europese aandelen rond de 77. Met andere woorden, in tweeënhalf jaar tijd is het verschil 41% geworden ten opzichte van de beginstand.

Het is natuurlijk te begrijpen dat de eurocrisis impact heeft op de aandelenkoersen, maar de vraag is of de mate waarin wel terecht is. Sterker nog, de bekende contraire belegger Dr. Marc Faber geeft in overweging om juist nu aandelen in Portugal, Italië, Spanje en Ierland te kopen. Opvallend is dat niemand z’n vingers durft te branden aan de Griekse aandelen, terwijl die volgens statistici op basis van koers/winstverhoudingen juist de goedkoopste aandelen ter wereld zijn. Volgens de site www. mebanefaber.com zijn de koers/winstverhoudingen in Griekenland 3,26 en die van Italië 6,96 van Ierland 7,08 en van Spanje 8,61. Opvallend voor ons is dat de op vijf na goedkoopste markt Nederland zou zijn met een koers/winstverhouding van 9,35. Gemiddeld is de Europese koers/winstverhouding 25% lager dan het gemiddeld over de afgelopen 25 jaar. Sterker nog een kwart van de aandelen staat op basis van de prijs/boekwaardeverhouding nu lager genoteerd, dan op de bodem van de markt in maart 2009.

Niet alleen de precaire financiële sector in Europa drukt een stempel, maar ook de vergrijzing, de steeds weer doemende verkiezingen, de besluiteloosheid, de slecht gevulde pensioenpotten en het rijke sociale stelsel. Voldoende redenen om Europese aandelen te mijden, ware het niet dat 40% van de inkomsten gegenereerd wordt buiten Europa en dat een kwart van de inkomsten afkomstig is uit de groeilanden zoals China en de andere BRIC naties. Meer dan 200 Europese bedrijven staan in de top 25% van de wereld in hun specifieke sectoren.

Volgens Citi Bank zijn de Europese aandelen sinds 1973 in 70% van de gevallen duurder geweest dan nu. Daar komt bij dat er geen continent in de wereld is, waar de bedrijven gemiddeld meer dividend betalen. Alleen in de milde recessie van begin jaren negentig behaalden de Europese aandelen vergelijkbare dividendrendementen, en hogere rendementen werden alleen in het begin van de jaren zeventig geregistreerd. In verhouding tot bedrijfsobligaties waren de Europese aandelen in 25 jaar niet zo goedkoop en in verhouding met staatsobligaties zijn de aandelen in meer dan 100 jaar niet zo voordelig geweest.

Op basis van de koers/winstverhouding zijn Europese aandelen gemiddeld een derde goedkoper dan Amerikaanse en op basis van de koers/omzetverhouding of koers/boekwaardeverhouding zijn ze bijna de helft goedkoper en dat alles bij twee keer zoveel dividendrendement.

Op het moment dat obligaties op recordhoogten staan en aandelen gedeprimeerd lijken, mijden niet alleen de particuliere beleggers de aandelenmarkt, maar ook steeds meer institutionele beleggers. Sinds 2008 is het percentage dat de grootste Nederlandse verzekeraars van hun vermogen in aandelen investeren gedaald van 11% naar 5%. Een bedrijf als Aegon belegt al helemaal niet meer in aandelen.

Door alle regelgeving durft menig adviseur zijn of haar klant niet meer substantieel in aandelen te laten beleggen. Kortom, als iedereen die in aanmerking komt de aandelen al verkocht heeft, dan zal de verkoopdruk weldra opdrogen.

Uiteraard kan door paniek de markt weer inzakken, maar aandelen bieden volop kansen. Zeker niet voor iedereen geschikt, maar hou de aandelen in de gaten en met name die Europese internationale bedrijven uit de zomeraanbieding.

Translate »