INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Zilver, vrije val of koopgelegenheid?

09-05-2011

Het doet allemaal sterk denken aan 1980, toen de zilverprijs in korte tijd omhoog spoot naar $ 49,45 per troy ounce. Na 31 jaar weet zilver opnieuw de $ 50 grens te benaderen om vervolgens in enkele dagen tijd met 30% in elkaar te storten. De vraag is wat nu?

We mogen vaststellen dat bij die $ 50 per troy ounce een behoorlijke weerstand zit, maar daar houdt de vergelijking met 31 jaar geleden dan ook mee op. De waarde van een dollar uit 1980 zou nu overeenkomen met de waarde van $ 3. Met andere woorden in dollars van 1980 gemeten heeft het zilver een niveau bereikt van zo’n $ 17.

Er is een combinatie van redenen waarom het zilver nu zo hard onderuit gaat. In de eerste plaats heeft de termijncontractenbeurs (CME) voor de derde keer in een paar weken het bedrag verhoogd (original margin) die men moet aanhouden om zilvertermijncontracten te mogen kopen (of verkopen). Dit speelde overigens ook een doorslaggevende rol in 1980 en betekende uiteindelijk het einde van de zilver- en goudbullmarkt.

 

 

zilver-5

Omdat het minder waarschijnlijk is dat de ECB de rente al te snel gaat verhogen in Europa, begint de dollar weer iets op te lopen. Aangezien we voor veel grondstoffen zoals zilver naar de dollar kijken, daalt dus de prijs. Vertrouwen in de dollar gaat ten koste van de goud- en zilverprijs.

Aangezien het zilver voor de tweede keer in de geschiedenis niet door die magische $ 50 grens wist te breken, ging als het ware de gong waarop veel speculanten winst gingen nemen.

Volgens krantenberichten uit de VS zou bijvoorbeeld het fonds van meesterbelegger George Soros goud en zilver hebben verkocht. Dit zegt op zich niets. Als een fonds winst neemt, ook al is het gerenommeerd, dan kan dat zijn omdat men gewoon winst wil nemen, wil handelen, andere mogelijkheden met meer potentie ziet, geld nodig heeft of moet liquideren omdat er beleggers uit het fonds zijn gestapt. Hedgefundmanager John Paulson blijft juist onverminderd optimistisch over het edelmetaal. Grondstoffengoeroe Jim Rogers vindt het heel normaal en logisch dat het zilver nu instort. Een gezonde correctie. Sterker nog, hij hoopt dat het nog wat verder zakt, want dan koopt hij weer bij.

Echter, bovenstaande redenen veranderen niets aan de onderliggende redenen waarom het zilver in eerste instantie in prijs begon op te lopen. Ruim driekwart van de wereldzilverproductie wordt gebruikt voor de maken van LCD schermen, juwelen tot zonnepanelen. Door de groeiende wereldeconomie loopt de vraag naar zilver sterk op. Sterker nog, vorig jaar werd er bijna 13% meer zilver verbruikt. De productie daarentegen steeg maar met 2,5%.

Door de stijgende welvaart in landen zoals China en India zal niet alleen de industriële vraag naar zilver toenemen, maar ook de consumptieve vraag. Veel mensen voelen zich zeker door in goud en zilver te beleggen. Overal in de wereld waar men ervaring heeft met inflatie, politieke onzekerheid en armoede zal er behoefte zijn aan een eigen voorraad edelmetaal.

Door de historische schaal waarop wereldwijd geld in het systeem is gepompt, de rente kunstmatig laag wordt gehouden en de centrale banken de financiers van de overheden zijn geworden dreigt er inflatie. De beleggingen die het best reageren op inflatie zijn nu eenmaal grondstoffen.

De bullmarkt in zilver zal niet in eens zijn afgelopen en met alle schuldenproblematiek om ons heen, zal er een hernieuwde poging gewaagd worden in het zilver. Wederom een belegging voor diegene die de nodige volatiliteit kan verdragen.

Translate »