In Wall Street sloten de aandelen de eerste volle week van juni voor de zesde achtereenvolgende week lager af. Zes ononderbroken weken is een zeldzaamheid, die sinds 2002 niet meer is voorgekomen. Het grote verschil met toen en nu is dat de Standard and Poor’s Index in 2002 ruim 15% verloor en nu ruim 6%. Een periode van zeven dalende weken hebben we voor het laatst in 2001 gezien, toen de lucht uit de internetaandelen liep. Er zijn overigens in de Standard and Poor’s index maar 16 keer perioden van zes weken van ononderbroken dalingen geweest en maar 3 maal een periode van zeven weken neergang. De laatste was dus in 2001 en de overige twee waren in 1970 en in 1980.
In tegenstelling tot de meeste andere indices staat de Dow Jones Index nog in de plus voor 2011. Onze eigen AEX bijvoorbeeld staat voor het jaar zes procent in het rood. Zouden we alles in dezelfde valuta uitdrukken, dan ontloopt de malaise elkaar maar weinig.
Zorgen over het afzwakkende economische herstel van de Verenigde Staten, inflatie in de opkomende landen, verminderde groei in China en de schuldenperikelen van o.a. Griekenland leiden er toe dat beleggers afscheid nemen van hun aandelen. Echter, volgens sommige analisten is de Amerikaanse Federal Reserve hypotheekpapier uit haar portefeuille aan het verkopen. Hierdoor zouden Amerikaanse banken weer aandelen verkopen om vervolgens deze hypotheekpapieren te kunnen kopen.
Sommigen verwachten opnieuw een recessie nu de stimuleringsmaatregelen ten einde lopen en de bezuinigingen wereldwijd toeslaan. Echter vanaf volgende maand komen de tweede kwartaal bedrijfswinsten weer binnen en zal men zich daar weer op kunnen richten.
De verwachting is dat de bedrijfswinsten in de VS dit lopende kwartaal gemiddeld met 14,6% zijn gestegen ten opzichten van het tweede kwartaal van vorig jaar. Als dat uitkomt, zou het ‘t zesde achtereenvolgende kwartaal zijn waarin de bedrijfswinsten met meer dan 10% op jaarbasis zijn gestegen. Een deel van die winsten worden veroorzaakt door bezuinigingen. Daar kunnen bedrijven niet onbeperkt mee doorgaan en dus gaat de belangstelling ook uit naar de omzetten. Deze zullen dit kwartaal waarschijnlijk gemiddeld met 10,4% zijn toegenomen. En dat zou voor het eerst in een jaar zijn dat de omzetten met meer dan 10% zijn gestegen. Echter zonder de energiesector zouden de cijfers er een stuk magerder uitzien.
Er is genoeg om ons zorgen over te maken, maar eigenlijk is dat nooit anders geweest. Zes weken van daling vraagt op z’n minst om een klein herstel. Wanneer de verwachtingen van het IMF uitkomen dat de wereldeconomie zowel dit jaar als volgende jaar gemiddeld met ruim 4% zal groeien, biedt de aandelenmarkt mogelijkheden.
© 2024 Persist Global Wealth Management | disclaimer & privacy