INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Vietnam, kansrijk beleggingsland maar niet voor iedereen

01-06-2011

In de afgelopen weken heeft de Vietnamese aandelenindex weer een gevoelige veer gelaten en aangezien we al een paar keer over Vietnam als goedkoopste beleggingsland hebben geschreven moeten we er toch op terugkomen.

Het grootste economische probleem in Vietnam is de inflatie. De cijfers van mei lieten een stijging zien van 19,78% ten opzicht van mei vorig jaar. In april was de twaalfmaandse prijsstijging “nog maar” 17,51%. Een teleurstelling voor de markt dus, maar gelukkig blijken de onderliggende gegevens een iets minder negatief beeld te schilderen. De inflatie in de maand mei zelf was namelijk 2,21%, terwijl dat in april nog 3,32% was. Dus van maand op maand is de inflatie dus iets terug gelopen. Vanaf 1 januari jl. is het prijsniveau met 12,07% gestegen. Een belangrijke oorzaak voor de prijsstijgingen zijn de duurdere energiekosten. Dit zwaargewicht in de prijsindex is dit jaar al met 30% gestegen).

De inflatiedoelstelling van de regering was 7% voor dit jaar. Dat zal zeker niet lukken, maar het heeft er toch de schijn van dat het monetaire beleid vruchten beginnen af te werpen. Wederom werd de rente verhoogd. De herfinancieringsrente staat nu op 15%. Hoewel monetair de juiste beslissing, bestaat het risico dat de hoge rente het ontluikende bedrijfsleven zal schaden en consumenten laat zitten met een ontevreden gevoel. Een aanhoudende hoge rente kan een recessie veroorzaken, die dan wel het einde betekent van de inflatie. Aan de andere kant is eenomhoogl hollende inflatie ook geen optie. Een precair evenwicht dus.

Volgens het IMF zal de Vietnamese economie de komende jaren blijven groeien tussen de 5% en 7% per jaar. De grote en jonge bevolking draagt bij tot een van Vietnams grootste pluspunten, namelijk het zijn van een laag-kosten-land. Er komen per jaar minimaal 1 miljoen mensen bij en het zal dan ook nog wel even duren alvorens de lonen met enige betekenis zullen stijgen. In samenhang met de economische ontwikkelingen daalt de waarde van de Vietnamese munt. Dat maakt de export goedkoper, maar de importen duurder. Dat laatste draagt weer bij tot de inflatie en veroorzaakt een tekort op de betalingsbalans.

Wanneer de inflatie over juni weer onder de 2,21% van mei ligt kan dit een stimulans voor de beurs betekenen. De HO CHI MINH STOCK INDEX bereikte in maart 2007 een niveau van 1155 om vervolgens in februari 2009 te duikelen naar 245. Vervolgens herstelde de index naar 513 in februari van dit jaar, maar recentelijk flirtte de index weer met de 400.

Duidelijk een markt met problemen en uitdagingen, maar daardoor ook met kansen.

Michael Toorop, Managing Partner Persist Global Wealth Management

N.B. De auteur heeft privé belegd in Vietnamese aandelen.

Translate »