INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Vergeet Griekenland, kijk naar Frankrijk (2)

04-12-2012

In mei 2012 schreef ik naar aanleiding van de inauguratie van François Hollande al over de moeilijke situatie waarin Frankrijk zich bevindt met als titel: Vergeet Griekenland, kijk naar Frankrijk.

Frankrijk mag dan geen onderdeel uitmaken van de zogenaamde PIIGS landen (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje), maar lang zal dat niet duren voordat de zorgen onder beleggers net zo groot zijn.

Door de problemen in de Zuid Europese landen en Ierland hebben veel Franse financiële instellingen hun beleggingen uit die landen verzilverd en teruggehaald naar Frankrijk. Daardoor lijkt het net alsof Frankrijk het vertrouwen van de financiële gemeenschap geniet. Sterker nog, afgelopen zomer heeft Frankrijk kort lopende staatsleningen met een negatieve rente verkocht. Een volkomen misplaatste omstandigheid.

François Hollande is eerder dit jaar gekozen op de belofte om de economie te stimuleren en niet te rigoureus te bezuinigen zoals sommige andere hardliners in Europa dat willen. Maar Hollande staat met zijn rug tegen de muur. De Franse overheid legt al beslag op de helft van het Franse Bruto Nationaal Product. De hoogste belastingschijf voor de allerhoogste inkomens is inmiddels “tijdelijk” opgetrokken naar 75%. Naast de vlucht van de rijken levert dit een half miljard euro op. Grofweg zal er volgend jaar € 30 miljard bezuinigd gaan worden. Een derde hiervan wordt gehaald door minder uitgaven, een derde door hogere belastingen voor bedrijven en een derde door hogere belastingen op arbeid. Op papier lijkt de begroting voor 2013 te gaan voldoen aan de norm van een begroting met een maximum tekort van 3%.

Maar, inmiddels heeft een tweede ratingbureau de kredietwaardigheid van Frankrijk verlaagd, waardoor het land nu bijna helemaal ontdaan is van de gewenste AAA status. De kredietbeoordelaars zien geen structurele oplossingen in de maak die de concurrentiepositie verbeteren, de werkloosheid doet krimpen, het begrotingstekort doet verminderen en de kosten van de vergrijzing aanpakt.

De Franse begroting voor 2013 is gestoeld op een economische groei van 0,8%, terwijl het IMF een groei van 0,4% verwacht. Citibank gaat zelfs van een marginale krimp uit. Voor 2014 verwacht men zelfs een groei van 2%. Beide groeipercentages lijken onder het huidige gesternte onhaalbaar, maar de minister van financiën noemt lagere verwachtingen puur defaitisme. Iedere tegenvaller zal meer bezuinigen en/of hogere belastingen betekenen en dus ook minder economische groei enz. De huidige socialistische regering zit natuurlijk met zijn achterban in de maag. De hoogste werkloosheid in 13 jaar helpt niet, en het lijkt in afzienbare tijd niet beter te worden.

Wanneer de kredietbeoordelaars de status van Frankrijk verder verlagen, zal vroeger of later de rente daar gaan stijgen. Op een Franse staatslening van 10 jaar betaalt Frankrijk thans slechts 0,75% per jaar meer rente dan Duitsland.

Economische analist John Mauldin verwacht dat volgende jaar gemiddeld een keer per maand een van de kredietbeoordelaars de waardering voor de Franse staatsleningen een tandje naar beneden zullen bijstellen. De enige die Frankrijk voorlopig nog een AAA waardering geeft is Fitch. Toeval wil dat dit bedrijf voor de helft in Franse handen is.
We gunnen de Fransen het voordeel van de twijfel, maar dit wordt een majeure uitdaging.

Translate »