INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Vallende messen op de beurs

04-12-2012

Een oude Amerikaanse beurswijsheid luidt “never catch a falling knife”, oftewel probeer nooit vallende messen te vangen. Je zult jezelf bezeren. Onder een vallend mes verstaan we een aandeel dat in korte tijd snel in koers is gedaald. U zult dan misschien meteen denken aan aandelen zoals Fugro, Imtech of SBM Offshore.

Zulke plotselinge koersdalingen maken altijd veel los onder beleggers. Houders van deze aandelen zijn onaangenaam verrast, terwijl sommige hedgefondsen (zoals TCI in het geval van Imtech) er juist weer garen bij spinnen. Weer anderen zien in zo’n prijsdreun een buitenkans.

Analisten verschillen vaak hartstochtelijk van mening over de impact van zo’n koersdaling en de vooruitzichten. Ook kunnen de analisten hun mening zeer rap aan de actualiteit aanpassen. Zo verlaagde ABNAMRO haar advies om Imtech te kopen met als koersdoel € 30 in een verkoopadvies met als koersdoel van € 15. Tegelijkertijd zien de analist van SNS de huidige koers als een koopje. Overigens zien zes collega-analisten een koers van gemiddeld € 25,75 in het verschiet.

Zogenaamde value-beleggers maken het hun business om ondergewaardeerde aandelen te kopen, en deze zijn vaak te vinden in de hoek waar de klappen vallen. Een studie van value-belegger Brandes Investment Partners toont aan dat, ofschoon het aantal faillissementen in de categorie vallende messen hoger ligt dan in de markt in z’n algemeenheid, het rendement ook hoger ligt.

Met andere woorden het kan lonend zijn om in dergelijke aandelen te beleggen, maar dan moet men het consequent doen en er niet af en toe eentje uitpikken. Dan kan ‘t net de goede, maar ook net de verkeerde zijn.

Er zijn geen handleidingen om succesvol te zijn bij het identificeren van de bodem, maar wees er van doordrongen dat het onmogelijk is om (altijd) de bodem te prikken. Koop je een gevallen mes, dan zal de koers vast nog even doorzakken. Onderzoek goed de aanleiding die leidde tot de koersval. Kijk naar de winstverwachtingen en de cash flow voor het lopende en het volgende jaar. Helemaal fraai is het als de winst per aandeel verwacht wordt te stijgen. Koop vooral geen aandelen met weinig omzet op de beurs en zeker ook geen aandelen met een kleine marktkapitalisatie.

Om met ’s werelds meest succesvolle belegger te spreken: “ Het beste wat ons kan overkomen is dat een fantastische bedrijf tijdelijk in de problemen komt. We kopen hen ’t liefst als ze op de operatietafel liggen”.

Translate »