INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Reddingsboei van de Centrale Banken

14-12-2011

Terwijl de aandelenmarkten al in een redelijke stemming waren grepen op 30 november de Centrale Banken uit Europa, de VS, Groot Brittannië, Zwitserland, Canada en Japan gezamenlijk in. Niet Amerikaanse banken kunnen vanaf 5 december tot en met februari 2013 voor een toeslag van slechts 0,5% dollars lenen van hun respectievelijke Centrale Banken, die dit op hun beurt weer kunnen lenen van de Amerikaanse Federal Reserve. Een dergelijke regeling bestond al, zij het tegen een dubbele toeslag en geldig tot eind augustus 2012.

De bedoeling van deze actie is om de geldmarkt te verruimen, die als gevolg van de Europese crisis zo langzamerhand helemaal op slot kwam te zitten. Het wantrouwen van de financiële instellingen ten opzichte van elkaar werkte verlammend op het geven van kredieten aan consumenten en bedrijven. Ten einde de kredieten, en dus de economische activiteit, weer op gang te brengen zijn de Centrale Bankiers tot deze stap overgegaan. Deze faciliteiten zijn ook beschikbaar in de andere valuta, maar de vraag is veruit het grootste naar de dollar.

De actie van de Centrale Banken kon niet op een beter moment komen. De inkoopmanagersindex van de afdeling Chicago rapporteerde een waarde die in zeven maanden niet zo hoog was geweest. Bovendien staat deze index al 26 maanden ononderbroken boven de 50%, hetgeen duidt op een economische expansie. Ook de cijfers van de Amerikaanse werkgelegenheid duidde op economische groei. Er kwamen in de maand november 206.000 banen bij, hetgeen bijna twee keer het verwachtte aantal was. Bovendien was de werkgelegenheid dit jaar nog niet zo sterk gestegen.

De Centrale Banken hebben nu gesproken, de markt lijkt een beetje gekalmeerd en het woord is nu aan de politici. Deze komen op 9 december a.s. bijeen en zullen dan kleur moeten bekennen. Halfbakken maatregelen zoals het uitbreiden van een steunfonds (EFSF) zonder te zeggen hoe werken niet meer. Als er geen spijkers met koppen worden geslagen, heeft deze verrassingsactie maar een kortstondig effect. Anders zullen de financieringskosten voor bijvoorbeeld Italië en Spanje onhoudbaar worden en de Euro goedschiks of kwaadschiks uit elkaar vallen. Beleggers zullen simpelweg het continent ontvluchten.

De markten lopen een beetje vooruit op het idee dat er een oplossing komt, de actie van vandaag was “slechts” een symptoombestrijding. Merkel zal moeten kiezen of ze door de hond of door de kat gebeten wil worden, wachten heeft geen zin.

 

 

Translate »