INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Platina glansrijker dan goud of zilver?

03-08-2011

Wanneer we het over edelmetalen hebben denken beleggers in de eerste instantie aan goud en vervolgens aan zilver. Beiden worden gezien als een veilige haven bij economische, politieke of monetaire onzekerheid. Het kostbare stiefbroertje is echter platina, dat niet zonder enige correlatie is met goud of zilver.

Terwijl de goudprijs in dollars dit jaar al zo’n 15% is gestegen en dat van zilver met bijna 30%, noteert platina grofweg hetzelfde. Platina is meer een industrieel metaal en wordt o.a. gebruikt bij LCD schermen, leesglazen, katalysatoren, farmacie, verf, explosieve en sierraden. Het grote verschil met de andere metalen is, dat er geen bovengrondse voorraden zijn. Daarnaast het is een kostbare en tijdrovende zaak om platina te winnen. Het kost bijna 300 kilo aan erts om 1 gram platina te verkrijgen. Platina is dertig keer zeldzamer dan goud.

Bijna alle platina komt uit Rusland en Zuid Afrika, en doorgaans is de jaarproductie al lang en breed vooruit verkocht. De jaarlijkse platinaproductie is qua omvang slechts 5% van de goudproductie. Wanneer er geen platina of goud meer zouden worden geproduceerd, dan zou het beschikbare platina binnen een jaar op zijn en goud pas na 25 jaar. Ruim 20% van alle consumentengoederen bevatten platina of worden geproduceerd dankzij iets dat platina bevat. Dagelijks komen er nieuwe toepassingen bij.

Platina is door haar industriële gebruik enigszins conjunctuur gevoelig. Een sterke economische groei zal de vraag naar platina aanwakkeren en een kwakkelende economie houdt vraag en aanbod beter in balans. In 2008 kwam door de sterke krimp van de economie en aanbod vanuit Rusland de prijs van platina onder druk te staan en stond het heel even onder dat van goud. Zo’n disagio ten opzichte van goud is heel zeldzaam en fundamenteel volstrekt ten onrechte. Over de jaren genomen is de platinaprijs tussen de anderhalf en twee keer dat van goud. Op dit moment staat de platinaprijs slechts een schamele 10% hoger.

Goud en zilver mogen zich verheugen in de belangstelling van veel speculanten en beleggers die bang zijn voor sterk dalende valuta’s of een onzeker financieel systeem. Platina vervuld die rol niet of nauwelijks omdat het minder gebruikelijk is om daar in te beleggen, maar ook omdat de markt redelijk dun is en hedge- en beleggingsfondsen het om die reden liever mijden.

Behoudens de vraag vanuit de auto-industrie en de sierradenindustrie is de vraag behoorlijk stabiel en groeiende. Het aanbod is zeer beperkt en er zijn in met name Zuid Afrika weinig of geen nieuwe investeringen gedaan in deze mijnbouw.

De prijs kan dus hectisch fluctueren, maar is zeker gl(k)ansrijk.

 

 

 

Translate »