Vrije val olieprijs
Afgelopen jaar is de olieprijs ruim gehalveerd en staat inmiddels rond de $ 50 per vat. Een aantrekkelijke prijs voor consumenten en een nachtmerrie voor producenten. Terwijl enkele maanden geleden Amerikaanse plannenmakers nog dachten dat de olieprijs zich uiteindelijk weer zou gaan nestelen tussen de $ 80 en $ 100 per vat, moet men nu eerder denken aan reorganisaties van bedrijven in de oliesector. Met name dienstverleners in de oliesector hebben veel last van de lage prijzen. Bij deze prijzen zullen investeringen in de sector met wel 30 tot 40 procent kunnen worden teruggeschroefd. Inmiddels heeft Halliburton al aangekondigd 1000 mensen te zullen ontslaan. De Amerikaanse staat Texas is voor 11% van haar economie afhankelijk van de olie en alhoewel de Amerikaanse economie de wind in de zeilen heeft dreigt een lokale recessie voor Texas. De prijs is dermate laag dat sommige schaliegasprojecten niet meer profijtelijk zijn.
Meer grondstofprijzen gedecimeerd
De olieprijs is echter niet de enige grondstof dat zwaar onder druk staat. De prijs van ijzererts daalde vorig jaar vergelijkbaar en wel van $ 135 per ton naar $ 70 per ton. Volgens analisten van Citibank kan de prijs in de loop van dit jaar verder dalen naar de $ 60 per ton. Nu is het niet ongebruikelijk dat analisten het meest pessimistisch zijn als de bodem daar is en omgekeerd.
Net zoals in de oliesector betekent ook in de mijnbouw dat extreem lage prijzen het voortbestaan van sommige bedrijven bedreigen. Een paar kleinere mijnen in Australië en China hebben inmiddels hun activiteiten gestaakt. Een van de weinige plaatsen waar zelfs bij een prijs van iets boven de $ 30 per ton nog profijtelijk ijzererts kan worden gewonnen is Zuid Afrika.
Het slechtst presterende aandeel in deze sector is het Braziliaanse bedrijf Usiminas. Tevens is het een van de aandelen die het meest short gegaan wordt in Brazilië. De reden is o.a. een voortgaande machtsstrijd in de directie en tussen de directie en groot aandeelhouders. Een van de grootaandeelhouders is het in Luxemburg gevestigde bedrijf Ternium. Dit bedrijf is actief in de Latijns Amerikaanse staalsector.
Aandelenkoersen die de grondstofprijzen volgen
In het afgelopen jaar daalde koers van Ternium S.A. met ruim 42% naar iets onder de $ 17 per aandeel. Sommige analisten zouden het aandeel willen omschrijven als een vallend mes. Met een stijgende omzet daalt de koers steeds harder. Het is natuurlijk niet te voorspellen of deze bedrijven in deze sector het nog lang volhouden om aantrekkelijke dividenden te betalen, maar Ternium heeft minder schuld, een lagere koers/winstverhouding, hogere marges en een hoger dividendrendement dan het marktgemiddelde in deze sector. Van de 13 analisten die het bedrijf volgen, is er slechts 1 negatief maar dat is allerminst een garantie voor een koersherstel.
China grootste consument
De Chinezen zijn de grootste staalconsumenten ter wereld, echter het afzet gebied van Ternium is met name de Verenigde Staten en Mexico. Een haperende Chinese economie betekent wellicht minder uitbundige prijzen, maar de vraag in de VS en Mexico lijken voorlopig te stijgen. Dus de afzet van Ternium lijkt niet te worden bedreigd.
Wanneer er meer kleinere ijzerertsmijnen failliet gaan en de twee belangrijkste markten (auto-industrie en bouwnijverheid) het goed blijven doen in met name de VS, kon de bodem van de ertsprijzen wel eens in zicht zijn.
Bovenstaand artikel is niet bedoeld als aanbeveling om genoemde aandelen te kopen. Auteur heeft een positie in aandelen Ternium.
© 2024 Persist Global Wealth Management | disclaimer & privacy