INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Komt de VS tot stilstand na 2 augustus?

01-08-2011

De beurzen houden met ingehouden adem de beschamende ontwikkelingen in Washington in de gaten, waar Republikeinen en Democraten elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Iedereen is er van overtuigd dat het tekort moet krimpen, maar niemand lijkt bereid tot een compromis. De Democraten willen wel iets snijden in de uitgaven, maar dan ook belastingenvoordelen schrappen terwijl de Republikeinen alleen maar willen snijden in de uitgaven.

Inmiddels lijkt 2 augustus de datum waarop de VS tot stilstand dreigt te komen als er niets gebeurd. Volgens President Obama is dit een harde deadline, het maximum op Amerika’s federale creditcard is dan bereikt. Maar is dat ook zo?

Er blijven ook in de maanden augustus, september enz. gewoon belastingopbrengsten binnen komen. Alleen niet genoeg om alle rekeningen te betalen. De schattingen zijn dat de overheid slechts 44% van haar rekeningen kan voldoen als het plafond niet verhoogd wordt.

De vraag is alleen wie bepaalt welke rekeningen wel en welke niet betaald gaan worden. Formeel is dat het congres, maar die willen natuurlijk niet de gebeten hond zijn in de ogen van diegene die niet betaald krijgen. Ook de President zou aanspraak kunnen maken op enige discretie, maar wil zeker niet de zwarte Piet toegespeeld krijgen. Bovendien zal Obama het Congres willen confronteren met alle consequenties van hun (niet) handelen. Dus zullen de rekeningen wel in volgorde van binnenkomst betaald gaan worden (als het zover komt).

Net als de meeste anderen, vermoed ik dat er net op tijd een verhoging van het schuldenplafond uit de hoge hoed komt. Maar het zal een kwestie van “too little, too late” zijn. De Verenigde Staten hebben zich bekwaam in de kijker van de kredietbeoordelaars gespeeld met als gevolg een lagere waardering in het verschiet.

Daarnaast lijdt de overheid daadwerkelijke schade. In augustus had de VS voor $ 500 miljard aan nieuwe staatsleningen gepland. Als door al dit geharrewar de rente alleen al met 0,1% stijgt, dan zijn de kosten voor de VS al met $ 500 miljoen toegenomen. Daarnaast worden allerlei belastingen niet geïnd, zoals de vliegtaks. Aangezien de luchtvaartautoriteit (FAA) op dit moment niet de belastingen int, mist de overheid ook hier weer $ 200 miljoen per week. Aflopende treasury bills kunnen zonder problemen vernieuwd worden, aangezien de rente hierop bijna nul is.

Vroeger of laten zal het kredietplafond verhoogd worden en ieder z’n geld krijgen, het wordt misschien wel iets later dan gepland.

Hoe een wereldmacht van zichzelf een reus met lemen voeten maakt.

 

 

 

Translate »