INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Huizen in de VS onder de (slopers-)hamer

04-08-2011

De financiële crisis die zijn oorsprong had in o.a. de Amerikaanse huizenmarkt, gaat gepaard met de nodige kapitaalsvernietiging. Niet alleen dat de prijzen van Amerikaanse woningen spectaculair zijn gedaald, maar de banken blijven met enorme hoeveelheden onverkoopbare woningen zitten.

Niet minder dan 1.679.125 huizen hebben iets te maken met achterstallige hypotheekbetalingen of zijn al in bezit van de bank gekomen. Dit betreft dus 1 op iedere 77 woningen. Het vooruitzicht dat deze huizen en masse geloosd gaan worden, zet de markt verder onder druk.

Een van de grootse banken en hypotheekverstrekkers in de VS is The Bank of America. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar kreeg de bank 40.000 woningen op haar naam staan nadat de bewoners niet meer aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen. Dit betekent voor de bank een enorme last aan belastingen en onderhoud, zonder het vooruitzicht op enige opbrengst.

De bank is begonnen om de woningen met de grootste achterstallige onderhoud te laten slopen. De opengevallen plekken worden gebruikt in nieuwe plannen of om buurtschappen leefbaarder te maken door middel van meer open plekken.

Niet alleen begint de bank met slopen, ze geeft ook huizen weg. Ze zijn van plan dit jaar te beginnen met zo’n duizend woningen weg te geven in tien steden zoals Detroit en Chicago.

Wells Fargo heeft inmiddels al 800 woningen geschonken en ook geld beschikbaar gesteld voor de sloop. Het onder curatele van de federale overheid staande Fannie Mae heeft al een paar honderd woningen verkocht voor $ 1 per woning, plus $ 200 administratiekosten.

Een andere grote bank, JP Morgan, heeft sinds 2008 al 1900 woningen geschonken of tegen een nominaal bedrag verkocht.

Ruim een kwart van alle huizenverkopen in de VS betreft in beslaggenomen huizen (foreclosures). De gemiddelde verkoopsprijs van deze woningen liggen weer een kwart onder de verkoopsprijs van huizen die niet door bank in beslag waren genomen.

Vorige jaar stelde superbelegger Warren Buffet al voor om een aantal huizen gewoonweg op te blazen. Welnu, tal van banken en coöperaties zijn precies dat aan het doen.

Het gevolg van deze ontwikkeling is wel dat er dus huizen letterlijk van de aardbodem verdwijnen, de prijzen (en de dollar) erg onder druk staan en het aantal nieuwbouwwoningen dramatisch is terug gelopen. De vroegere bewoners van deze 1.679.125 in beslag genomen woningen moeten ergens anders wonen. Niet iedereen kan terug naar ouders of andere familieleden. Deze en vele anderen zullen voorlopig geen of moeilijk een hypotheek krijgen. Het gevolg is dat in de komen jaren de vraag naar huurhuizen alleen maar zal stijgen.

 

 

 

Translate »