INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Het zijn weer hamsterweken

05-09-2011

Net terug van vakantie vind ik bij terugkomst weer de nodig bonusboekjes van Neerlandse grootste grutter op de deurmat. De meest recente is de eerste uit een reeks van hamsteraanbiedingen, want het zijn weer hamsterweken. Het valt altijd op dat bij grootscheepse aanbiedingen bij winkels zoals Albert Heijn, het winkelende publiek groot komt inslaan. Terwijl bij de hamsteweken op de beurs, het winkelende publiek – de beleggers – juist op grote schaal afscheid neemt van juist die aandelen die het meest in de aanbieding zijn.

Twee voor de prijs van een. Of het nu om zalmfilet, pitloze druiven of aandelen Aegon gaat. Deze laatste heeft een paar maanden geleden nog een koers van € 5,40 gezien en enkele weken geleden nog nauwelijks € 2,70. Dan heb ik het nog niet eens over de koersen van PostNL, ArcelorMittal, Tom Tom of Air France-KLM. Terug naar Aegon. Maar liefst 22 analisten bevelen aan om het aandeel te kopen en 8 om het te houden. Het gemiddelde koersdoel is € 5,78. De ene analist heeft als koersdoel € 3,60 (Deutsche Bank) en de andere weer € 8,50 (Nomura Securities). Het zijn natuurlijk allemaal profeten die brood eten. Om het in perspectief te plaatsen, de prijs van mijn lievelingsbrood – pain de boulogne – is nagenoeg gelijk aan dat van 1 aandeel Aegon.

Inmiddels heeft Standard & Poor’s de vooruitzichten van Aegon verhoogd van “negatief”naar “stabiel” en heeft de verzekeraar na de afrondende verkoop van het Amerikaanse Transamerica Reinsurance het Engels Guardian voor 275 miljoen sterling verkocht. Natuurlijk heeft Aegon last van de zwakke dollar, maar de redding voor de dollar is nabij namelijk in de vorm van een nog zwakkere euro.

Ook heeft Aegon het nodige belegt in de zwakke eurolanden. Dat vormt zeker een risico, maar we hoeven er nu ook weer niet van uitgaan dat daar niets van terug komt. Aegon gaat rustig verder met het laveren tussen de financiële stormen door. De staatslening is inmiddels afbetaald en het dividend zal worden hervat. Zoals Bernd Mueller-Gerberding van Unicredit Research enkele weken geleden al stelde heeft Aegon een uitstekende focus op operationele discipline en kasstromen. Met andere woorden, het zijn inderdaad hamsterweken en daarom heb ik aandelen Aegon gekocht. Overigens worden de aandelen van de grootgritter zelf ook met aantrekkelijke kortingen aangeboden.

 

Translate »