INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Het rijke Apple zet grootste lening ooit in de markt

22-05-2013

Al vele jaren vinden aandeelhouders van Apple dat het te weinig oog heeft voor haar belangen. Het succesvolle bedrijf beschikt namelijk over bijna $ 150 miljard aan cash, alleen staat het meeste op bankrekeningen buiten de Verenigde Staten. Het repatriëren van dit geld, zou betekenen dat Apple 35% aan de Amerikaanse belastingdienst moet afstaan. Een fors bedrag, waar ze voorlopig niet aan moeten denken.

Om de aandeelhouders tegemoet te komen is men vorig jaar begonnen met het betalen van dividend en terugkopen van eigen aandelen. En in 2013 is men voortvarend van start gegaan door het dividend met 15% te verhogen en het terugkoopprogramma van eigen aandelen te intensiveren. Oprichter Steve Jobs zou met name mordicus tegen die dividendbetalingen zijn geweest. Hij zei altijd dat dividendbetalingen nooit de waarde van het bedrijf verhoogt.

Inmiddels staat de koers van het aandeel Apple onder zware druk. Na een jarenlange zegetocht, stortte de koers in van ruim $ 700 in oktober 2012 naar nog geen $ 400 in april van dit jaar. Alle reden voor de directie om creatief te werk te gaan.

Nu heeft Apple een lening uitgeschreven van $ 17 miljard tegen een rentepercentage dat marginaal boven die van de Amerikaanse staat ligt. Het geld zal gebruikt gaan worden om ten goede te komen aan de aandeelhouders, zonder belasting te betalen over buitenlandse tegoeden. De rente op de lening is ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Misschien juridisch correct, maar ethisch twijfelachtig.

De kredietbureaus hebben de lening van Apple niet de begeerde AAA (hoogste waardering) gegeven, omdat ze de sterk wijzigende smaak van de consumenten en de nietsontziende concurrentie willen meewegen. Desalniettemin toch een mooie waardering van AA+. De behoefte aan dergelijke leningen is zo groot, dat het ’t bedrijf dan ook geen moeite kostte om deze grootste lening ooit in de markt te zetten.

Niet alleen veel analisten zijn enthousiast over de acties van Apple maar ook mega-investeerders zoals de Russische tycoon Alisher Usmanov. Hij kocht rond deze niveaus voor $ 100 miljoen aandelen Apple.

Een prima bedrijf, maar het marktaandeel daalt en de margins komen onder druk te staan. Als een bedrijf als Apple niet regelmatig met nieuwe producten komt zal de belangstelling dalen en zo ook de omzet en de winsten. Er zijn in de technologiehoek zoveel bedrijven die ooit zo veelbelovend leken en nu met moeite het hoofd boven water houden. Uiteraard kunnen we Apple niet met Nokia vergelijken, maar zo’n grote lening om dividenden te betalen.

Translate »