Als je naar de Amerikaanse Standard and Poor’s 500 Index kijkt, zou je denken dat 2011 niet nieuws heeft opgeleverd. De aandelenindex daalde met slechts 0,0028%, de kleinste fluctuatie sinds 1947.Echter, binnen de index waren de verschillende groot. De best presenterende categorie was die van de nutsbedrijven. Deze dividendvriendelijke aandelen stegen gemiddeld met 15%. Daarentegen daalden de financiële waarden met gemiddeld 18%. Dramatisch, maar niet zo erg als in Europa. Hier daalden de financiële waarden gemiddeld met 32%.
Aandelen wereldwijd.
Wereldwijd (MSCI All-Country World Index ) daalden de aandelen gemiddeld met 9,4%. Dit kwam voor Europa (Stoxx Europe 600 index) neer op min 11%, en voor Azië (MSCI Asia-Pacific Index ) min 17%. Meer dan 80% van alle beursen sloten 2011 negatief af, waarvan sommigen met meer dan 40%. Alle kritiek op Hugo Chavez ten spijt, de beurs van Caracas was de best presterende beurs van 2011 met plus 80,8%. Met bijna het dezelfde percentage daalde de beurs van Cyprus (-75,8%). Ondanks de ongewijzigde stand van de S&P Index, waren de swings enorm. In het begin van 2011 steeg de index aanvankelijk met 8,4% naar het hoogste punt in drie jaar. Angst over overheidsschulden aan weerszijde van de oceaan veroorzaakte paniek onder de beleggers. Dit resulteerde op de Amerikaanse beurzen in een daling van maar liefst 19%.
Grondstoffen.
Ook de metalen hebben alle hoeken van de kamer gezien. Goud steeg aanvankelijk naar het hoogste niveau aller tijden. Ondanks een daling van bijna 21% vanaf dat niveau, lukte het goud toch nog om het jaar met een plus van 10% af te sluiten. Dit was het elfde achtereenvolgende jaar dat goud met een plus eindigde. Zilver vertoonde aanvankelijk een enorme spurt, maar moest alle winst weer opgeven. Mede door de ingetreden recessie, sloot het zilver per saldo min 10,7%. Hierdoor is de goud/zilver ratio weer rond haar vijfjaars gemiddelde van 60 uitgekomen. Door de eeuwen heen schommelen deze ratio tussen de 15 en de 100.Het was sowieso niet een best jaar voor de grondstoffen. Voor het eerst sinds 2008 daalden de grondstoffenprijzen gemiddeld. Naast goud waren benzine, stookolie, ruwe olie, vee en maïs enkele van de grondstoffen die in prijs stegen. Daar staat tegenover dat granen, suiker, cacao en industriële metalen flink terrein moesten inleveren. Katoen spande de kroon met ruim min 36%. In veel termijncontracten en opties zijn de posities van hedgefondsen en institutionele beleggers afgebouwd. Wanneer het idee zou postvatten dat de recessie haar einde nadert, kan er in de grondstoffenmarkt als bij toverslag weer een hernieuwde belangstelling ontstaan. Het spreekt voor zich dat iedere ontwikkeling in Iran van invloed kan zijn op de prijs van olie en olieproducten. Overigens stegen de Iraanse aandelen gemiddeld met 29,1%.
Nederland.
In Nederland sloot de AEX index weliswaar op het hoogste punt van december 2011, maar over het jaar gemeten was het verlies 12%. In februari stond onze index op het hoogste punt van het jaar en wel op 374,19. In de daarop volgende 7 maanden volgde een daling van 32% en werd een dieptepunt bereikt van 256,36. De MidKap Index had een nog beroerder jaar en sloot met een verlies van 26%. Grootste verliezer in de AEX was PostNL. Dit aandeel zag haar beurswaarde met driekwart verminderen. Royal Dutch Shell was de grootste stijger en steeg met 13%.
Het was een hectisch jaar, met opmerkelijke uitschieters zoals Venezuela en Iran. Deze landen zag je een jaar geleden in niet veel adviezen voorkomen. De beurzen zijn weer van start gegaan.
De beste wensen voor een succesvol 2012.
© 2024 Persist Global Wealth Management | disclaimer & privacy