INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Groei wereldwijd jarenlang tandje lager

20-11-2012

Het tumult de afgelopen dagen in de Nederlandse politiek zou je bijna doen vergeten dat het in Nederland relatief nog niet zo slecht gaat. En toch blijven we ook hier nog jaren tobben. Het nieuwe kabinet houdt de komende vier jaar rekening met een economische groei van 1,25% per jaar en ondanks de enorme bezuinigingen zitten we over vier jaar nog steeds met een begrotingstekort van 1,5%. In tijden van economische tegenwind vallen dit soort cijfers eerder tegen dan mee.

Het streven is om uiteindelijk een sluitende begroting te halen en eigenlijk om zelfs een overschot te creëren zodat we eens kunnen beginnen aan het aflossen van onze staatsschuld van € 411 miljard. Inmiddels geeft Nederland, ondanks de lage rente die zij hoeft te betalen, meer dan € 10 miljard per jaar aan rente uit.

In andere landen komen de bezuinigen nog veel harder aan. In een land als Spanje belopen de voorgenomen bezuinigingen rond de € 80 miljard. En dan moeten de Verenigde Staten nog beginnen met hun rondje broekriem aanhalen. Het getouwtrek tussen de Democraten en Republikeinen om de fiscale afgrond te vermijden, gaat nu pas beginnen. Wat de uitkomst ook wordt, iemand moet water bij de wijn doen. Dat wil zeggen of de belasting gaan omhoog of de uitgaven gaan omlaag of wat veel waarschijnlijker is beiden.

Al met al zal het proces van deleveraging nog jaren gaan duren. Dit valt samen met de toenemende kosten van de vergrijzing waardoor pensioenkosten maar ook de zorgkosten explosief zullen stijgen in combinatie met een verminderde groei van de arbeidsproductiviteit. Deze economische welvaartsziekten zullen ook van invloed zijn op de ontwikkelingen in de opkomende economieën.

Landen zoals China zullen zeker nog vele jaren mooie groeicijfers vertonen, maar voorlopig niet meer in die mate zoals we die voor de financiële crisis zagen. De schatting is dat de economie wereldwijd zo’n 3 ½ % per jaar zal groeien tot 2020. Landen zoals China en India zullen groeicijfers zien van rond de 6% per jaar, terwijl de eurozone en Japan moeten schipperen om niet steeds in een recessie terug te zakken. Analisten verwachten dat Groot Brittannië en de Verenigde Staten gemiddeld op de 2 tot 2 1/2 % uit zullen komen.

Het voordeel van een gematigde groei de komende jaren is dat ondanks alle monetaire financiering de inflatie binnen de perken kan blijven, de Chinese economie niet oververhit raakt en er minder kans bestaat op hongersnood en voedselrellen als gevolg van gierende inflatie of wilde speculatie. Daar komt bij dat de Chinezen zich meer en meer gaan richten op de binnenlandse consumptie en het ontwikkelen van de economische in het westen van China omdat de buitenlandse vraag tegenvalt. Dit voorkomt dat het contrast tussen Oost en West China te groot wordt en er binnenlandse wrijvingen kunnen ontstaan.

Minder groei, maar niet minder kansen. Het focuspunt is niet langer wereldwijde groei, maar specifieke regio’s en industrieën.

Translate »