INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

En weer trekt Japan de portemonnee

04-12-2012

Nu Japan aan de vooravond staat van nieuwe verkiezingen en de vijfde recessie van de afgelopen 15 jaar zich aftekent, grijpt het kabinet naar een beproefd middel: geld strooien. Het past in de Sinterklaasgedachte om uit te delen en ook al kennen de Japanners het fenomeen Sinterklaas niet, ze doen graag mee.

Voor de tweede keer in slechts een maand wordt de economie gestimuleerd, en wel met 880 miljard Yen (€ 8,25 miljard). Dit is ongeveer hetzelfde bedrag dat in oktober werd besteed. De regering betoogt dat wanneer de economie weer in een recessie zakt, ze in 2014 niet voldoende kunnen profiteren van een geplande BTW verhoging. Je zou zeggen dat de eerste 880 miljard Yen vandaag al verdiend hadden kunnen worden.

De problemen blijven zich opstapelen in Japan. Door het jarenlange monetaire wanbeleid van stimuleren en niet saneren is de staatsschuld opgelopen tot de hoogste in de ontwikkelde wereld. De ruim 200% staatsschuld, gemeten als percentage van het Bruto Nationaal Product, doet zelfs de schuld van Griekenland verbleken. Daar houdt de vergelijking tussen de twee landen wel op, want de Japanners zijn een productief en spaarzaam volk.

De stagnerende Japanse economie en de extreme vergrijzing zullen de problemen snel verergeren. Over niet al te lange tijd zullen er in Japan vier keer zoveel mensen van 65 jaar of ouder zijn dan dat er kinderen van 15 jaar en jonger zijn. In de komende decennia voorzien demografen een verkleining van de bevolking met een derde. En de mensen die dan nog over zijn zullen voor 40% bestaan uit 65-plussers.

Een onhoudbare situatie. De huidige regering overweegt om de BTW met 5% te gaan verhogen en de pensioengerechtigde leeftijd op te trekken van 65 naar 70 jaar. Dat laatste zal zeker helpen, maar een draconische BTW-verhoging zal de economie verzwakken.

Er moet een eind komen aan het blijven stimuleren. De schulden moeten omlaag, maar, of dat lukt of niet, de extreem lage rente zal gaan stijgen en de extreem dure yen zal gaan dalen.

Translate »