INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Edelmetalen in een vrije val

02-05-2013

Geïnspireerd door de Centrale Banken, die wereldwijd de financiële markten met geld overspoelen, hebben in de afgelopen jaren beleggers op grote schaal edelmetalen gekocht als verzekering tegen toekomstige inflatie. Ook de enorme belangstelling vanuit China en India deden wonderen met de edelmetaalprijzen.

Maar inmiddels komen beleggers tot inzicht dat ondanks de monetaire verruiming er van inflatie geen sprake lijkt te zijn. Daar komt bij dat de economische groeiverwachtingen voor de opkomende landen naar beneden worden bijgesteld en het idee post vat dat de VS binnen afzienbare tijd de economische stimulans gaat afbouwen. Als dan ook nog eens het gerucht gaat dat probleemlanden zoals Cyprus hun goudvoorraad zouden gaan aanspreken en banken als Goldman Sachs hun klanten adviseren short te gaan in goud, zijn de rapen gaar.

Massaal stappen beleggers uit de edelmetalen met als gevolg dat allerlei kritische grenzen worden doorbroken, waardoor nog meer mensen uitstappen en de markt zich in een bearmarkt heeft veranderd.

Goldman Sachs voorspelde eerder al dat de goudprijs dit jaar zou dalen tot $ 1450 per ounce en volgende jaar tot $ 1270. Echter, het gaat zo snel dat de doelstelling voor volgend jaar nu al rap dichterbij komt.

Een sterk dalende prijs kan de speculant verleiden om weer in te springen. In Amerika hebben ze daar een mooie uitspraak voor: “Never try to catch a falling knife”.

Wanneer Europese landen zouden besluiten om een deel van hun goudvoorraad te verkopen, dan kan de zilverprijs hierdoor in sympathie ook dalen. Echter, er is geen fundamentele reden voor want overheden verkopen wellicht goud maar geen zilver. De vraag naar goud en zilver zijn ook totaal anders. Goud wordt veelal door beleggers gekocht, terwijl de vraag naar zilver doorgaans van industriële gebruikers komt.

Dus wanneer de vrees voor inflatie weg ebt en men ook geen veilige haven meer zoekt, dan zal de vraag naar goud eerder teruglopen dan de vraag naar zilver. Ten slotte is de zilverprijs harder gedaald dan de goudprijs. Met andere woorden, wanneer de markt tot bedaren komt is zilver wellicht interessanter geprijsd dan goud.

Translate »