INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Dexia Drama

11-10-2011

Voor de tweede keer in drie jaar moeten de overheden van België, Frankrijk en Luxemburg de bank Dexia te hulp schieten met een miljardeninjectie. Voor € 4 miljard is België eigenaar geworden van Dexia België. Een bedrag dat onze regeringsloze zuiderburen zelf ook niet hebben, maar moeten lenen. Daarnaast stellen zij zich voor € 54 miljard garant voor de slechte leningen van deze bank. Frankrijk, toch ook bepaald niet ruim bij kas, stelt zich voor bijna € 33 miljard garant en Luxemburg voor bijna € 3 miljard.

De investering van € 4 miljard betekent voor de Belgen een extra rentelast van € 160 miljoen per jaar. Dat wil zeggen als de rente rond de 4% blijft. Als de Belgische garanties worden aangesproken, zal de overheid in het ergste geval dus € 54 miljard moeten betalen. Worden de garanties niet aangesproken, dan levert deze garantie de Belgen geld op. Er moet namelijk een premie betaalt worden van 0,4%.

Een aantal lagere overheden in België waren indirect aandeelhouder van Dexia. Door de nationalisatie zijn zij hun investering van € 570 miljoen kwijt, geld dat deze overheden veelal zelf ook hebben geleend. Door deze investering ontvingen zij dividend, dat weer gebruikt werd voor de gemeentelijke begroting. Vijf jaar geleden kregen zij nog € 130 miljoen aan dividend. Deze dividenden houden dus op. Volgens de Belgische krant De Tijd kost deze operatie iedere Belg op z’n gunstigst € 58,5 per persoon. Als alles tegen zit gaat de rekening omhoog naar € 4.958,50 per Belg.

In 2008 liep de Belgische staatsschuld al op met netto € 15 miljard als gevolg van bankensteun door de staat. Daarnaast stelde de staat zich al voor rond de € 125 miljard garant, waarvan € 90 ten behoeve van Dexia.

Nadat Dexia drie jaar geleden bijna bezweek aan de rommelhypotheken, valt nu het doek als gevolg van de dubieuzestaatsleningen. Het Griekse debacle zal mogelijk meer slachtoffers eisen. Zo heeft Frankrijk zich dus garant gesteld voor een deel van Dexia portefeuille van dubieuze leningen en voor Griekenland zelf. Daarnaast hebben Franse institutionele beleggers nog voor € 40 miljard aan Griekse leningen uitstaan. Een bedrag dat zij  niet straffeloos kunnen afschrijven.

Het wachten is op de verlaging van de kredietwaardigheid van zowel België als Frankrijk. Nog voor de zomer had Standard & Poor’s al aangekondigd te overwegen om de Belgische kredietwaardigheid te verlagen. Dat had toen te maken met de politieke onzekerheid in dat land. Politiek is het land er niet veel stabieler geworden, terwijl de nationalisatie van Dexia en de garantstellingen, de Belgen extra handen vol met geld kost of kan gaan kosten. Ook Frankrijk is in het vizier van de ratingagencies. Dat de rente die beide landen moeten betalen, niet meteen verder oploopt wil nog niets zeggen. De spread tussen Belgische en Franse staatsleningen kunnen, en volgens ons zullen, ten opzichte van Nederlandse en Duitse staatsleningen boven de 2% gaan uitstijgen.

Uiteraard zegt de Franse Bankpresident Christian Noyer dat de Dexia ingreep geen gevolgen zal hebben voor de Franse AAA status. Zoals zo vaak begint het men ontkennen. Los van Dexia loopt de Franse staatsschuld nog steeds op (evenals de afgegeven garanties).

Niet dat de overheden veel keus hebben, maar het lijkt steeds meer op de lamme die de blinde helpt. Geen land kan onbeperkt garanties uitgeven, zonder dat dit effecten heeft op hun eigen kredietwaardigheid.

 

Translate »