INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

De kosten van de invoering van de Gulden

16-11-2011

In de afgelopen dagen vraagt met name de PVV zich hardop af wat het zal gaan kosten als we in Nederland de Gulden gaan herinvoeren. Een moeilijk te beantwoorden vraag, die naar het schijnt door een gerenommeerd onderzoeksbureau onderzocht zal gaan worden.

Technisch is het natuurlijk haalbaar, maar tegen welke prijs? De verwachting is dat wanneer een land als Nederland uit de Euro stapt, de Euro in prijs zal dalen en de nieuwe Gulden in koers zal stijgen. Dat klinkt misschien mooi, maar een sterk stijgende valuta kan ook voor problemen zorgen. De export zal onder druk komen te staan. Niet voor niets dat onlangs de Zwitserse Centrale Bank massaal op de rem ging staan, omdat de aanhoudende vlucht naar de veilige Zwitserse Frank haar export dreigde te ruïneren. Keerzijde is wel dat de importen goedkoper worden en dat dit gunstig is voor de inflatiebestrijding.

In mijn column over de kosten van een Grieks exit verwees ik al naar een rapport van UBS, hierin worden ook schattingen gemaakt over een exit van bijvoorbeeld Duitsland of Nederland. Het rapport verwacht dat in het eerste jaar zo’n exit de burgers tussen de € 6000 en € 8000 per persoon zal kosten, en in de volgende jaren tussen € 3500 en € 4500 per persoon.

De grootste kostenpost komt uit de hoek van de export. Als de vlam in de pan slaat kan het maar zo gebeuren dat een nieuwe Gulden na introductie 40% tot 50% in waarde zal stijgen ten opzichte van de resterende Euro. Dat is mooi voor ons spaargeld enz., maar de export kan dan wel eens met 20% krimpen op die basis. Ook hoeven wij als Nederland niet meer te rekenen op allerlei grensloos handelsverkeer met de rest van Europa waar we extreem afhankelijk van zijn. De werkloosheid zal stijgen, met alle gevolgen van dien.

De staatsleningen kunnen zich wel gunstig ontwikkelen, afhankelijk van de manier waarop bestaande schulden worden omgezet. De Nederlandse staatsschuld is nu zo’n € 380 miljard groot. Er staat nergens geschreven dat wij op de dag van een conversie alle staatsleningen moeten omzetten in nieuwe Guldens. Stel dat minister de Jager dat niet doet, en de nieuwe Gulden loopt op in waarde dan hebben we in een oogwenk enkele tientallen miljarden bespaart. Maar dat blijft gissen.

Bij deze bedrijven ligt de schuldenproblematiek gecompliceerder. Zij exporteren bijvoorbeeld naar de rest van Europa en krijgen daar dan Euro’s voor. Hun schulden worden omgezet in Guldens en als deze in koers stijgt, terwijl de export door allerlei afspraken geen gelijke tred kan houden kan dit grote verliezen tot gevolg hebben. Er zullen exporterende bedrijven met grote schulden in problemen geraken.

Hoe het met de banken zal aflopen blijft natuurlijk ook de vraag. Alles zal afhangen van hun schulden en bezittingen en in welke valuta’s die genoteerd zijn. Een run op de bank zal uitblijven, want spaarders zullen zich veilig voelen bij de Nederlandse banken met hun spaartegoeden in Guldens. Maar hoe zit het per bank met hun verplichtingen te opzichte van andere banken.

Volgens beleggingsdeskundige Martien van Winden is de omzetting eenvoudig te realiseren. Alle Nederlandse munten dragen de beeltenis van Hare Majesteit en alle Nederlandse bankbiljetten beginnen met een P. Klinkt eenvoudig, maar wat te doen met de bankbiljetten in mijn portefeuille die beginnen met een Y (Griekenland).

Net zo goed dat de invoering van de Euro een groot experiment was, zou de herinvoering van de Gulden dat ook zijn. We zouden zoiets alleen economisch overleven als we het samen doen met onze grootste handelspartner Duitsland.

We zullen afwachten wat het PVV rapport gaat brengen. Vooralsnog is minister De Jager en de rest van de Tweede Kamer niet enthousiast. Echter de bevolking ziet het in meerderheid wel zitten. Een peiling van het AD duidt op een meerderheid van 54% die een onderzoek naar de herinvoering van de Gulden steunt. Jammer dat politici als Alexander Pechtold niet verder komt dan zich af te vragen of de PVV ook de herinvoering van de Dukaat gaat onderzoeken.

Het is een interessante vraag, waarop het antwoord misschien juist de gemoederen kan bedaren. Eigenlijk zouden we ook moeten zoeken wat de invoering van de Euro ons heeft opgeleverd.

Michael Toorop, Managing Partner Persist Global Wealth Management

Translate »