Twee jaar geleden schreven we nog over de Keltische tijger die wankelde (en viel), maar langzaam en bewonderenswaardig zeker klimt Ierland uit het dal. Sinds twee jaar heeft de Ierse overheid nu de financiële wateren getest met de uitgifte van een € 500 miljoen kortlopende lening. Ierland had verwacht 2% rente te moeten betalen, maar kwam verrassend genoeg uit op 1,8%. Er was ook voldoende belangstelling voor de lening, aangezien het 2,8 maal overingetekend werd.
Het rendement op de langer lopende obligaties (9 jaar) daalde tot net onder de zes procent, en daarmee komt Ierland gunstiger uit dan Spanje en bijna op hetzelfde niveau als Italië. Inmiddels noteert deze obligatie weer iets boven de 6%.
In tegenstelling tot sommige andere Europese probleemlanden, zijn de Ieren noest aan het bezuinigen en herstructureren om de enorme financiële problemen waar ze mee worstelen op te lossen. Twee jaar geleden werden de problemen zo groot, dat ze aan het noodinfuus van de Europese Unie moesten. Ondanks hun draconische maatregelen hebben we weinig kunnen merken van de ellende die de Ieren hebben ervaren. Het werkloosheidspercentage steeg naar 15%, de huizenprijzen halveerden en op het dieptepunt hadden de Ieren een begrotingstekort van 32% van de Bruto Nationaal Product. Voor 2012 verwacht men uit te komen op een tekort van 8,6%.
Gelukkig beginnen de Ieren een beetje de wind in de zeilen te krijgen. Behalve dat hun eigen beleid vruchten afwerpt profiteert de helft van alle huizenbezitters van de recente renteverlaging van de ECB. Hun hypotheken zijn namelijk gekoppeld aan de ECB rente.
Belangrijker nog is het voornemen van de EU om het Europese noodfonds – met terugwerkende kracht – rechtstreeks geld te laten lenen aan banken om te herkapitaliseren. Ierland heeft € 63 miljard in haar banken gepompt, en ieder deel daarvan dat rechtstreeks uit het ESM komt gaat niet langer ten laste van de Ierse begroting. De details van het Europese plan moeten nog verder uitgewerkt worden, maar de Ieren (en de markt) zien licht aan het eind van de nog lange tunnel.
Sinds vorig jaar groeit de Ierse economie weer na twee jaar van krimp. Helaas hebben de Ieren last van de stagnerende Europese economie. Desalniettemin verwacht men in 2015 het begrotingstekort terug gebracht te hebben tot onder de 3%.
Er is nog een lange weg te gaan, maar wellicht dat het jongste Europese reddingsplan – ingegeven door de Spaanse bankencrisis – de Ieren een zet in de goede richting kunnen geven. Ze zijn in ieder geval weer terug in de financiële markt, de Keltische welp heeft haar eerste stap gezet.
Michael Toorop
Managing Partner Persist Global Wealth Management BV
© 2024 Persist Global Wealth Management | disclaimer & privacy