INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

De Japanse monetaire tsunamie

02-05-2013

De Japanse premier Shinzo Abe en de president van de Japanse Centrale Bank (BOJ) Hirohiko Kuroda hebben besloten het roer radicaal om te gooien, maar ondanks dat de stap verwacht werd heeft de omvang van de monetaire operatie vriend en vijand verbaasd. De ooit zo beduchte en zeer terughoudende BOJ gaat nu op ongekende schaal de geldmarkt verruimen. Per maand zullen ze voor zo’n € 58 miljard aan Japanse staatsleningen opkopen, wat in verhouding ruim het dubbele is van de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen. Zoals sommige Amerikaanse analisten al fijntjes opmerken het is Bernanke op steroïden.

Deze hele operatie moet er toe leiden dat de deflatie van 0,7% gaat omslaan in een inflatie van 2%, dat de Yen verder in waarde daalt waardoor de export kan stijgen, er 600.000 banen worden gecreëerd en dat beleggers uit de veilig gewaande Japanse staatsleningen gaan en in de private sector (aandelen en obligaties) gaan beleggen.

Het beleid van premier Shinzo Abe heeft er al toe geleid dat de Yen dit jaar met 10% is gedaald en de aandelen met 30% zijn gestegen, waarvan een belangrijk deel alleen al deze maand april.

Wanneer de Amerikaanse Centrale Bank mocht besluiten om hun monetaire verruiming af te bouwen, is de kans groot dat dit in combinatie met de Japanse verruiming de Yen nog 10% tot 15% verder zal dalen ten opzichte van de dollar. Navenant kan de Nikkei Index dan nog 10% tot 15% verder stijgen. Dat zou kunnen betekenen dat eventuele winsten op beleggingen in Japan verloren gaan door de daling van de valuta. RBS speelde daar al handig op in door Turbo’s in Japanse aandelen aan te prijzen, waardoor er minder last ondervonden zal worden van een daling van de Yen. Uiteraard zijn Turbo’s niet voor iedereen geschikt.

De Japanse staat heeft de grootste staatsschuld van alle geïndustrialiseerde landen en door het verdubbelen van de monetaire basis lopen de risico’s op termijn op. Echter, wanneer de BOJ erin slaagt om de inflatie aan te wakkeren maakt dat het ‘t aflossen van de staatsschulden op zich eenvoudiger.

Een lagere Yen en dientengevolge een aantrekkende Japanse economie zal gunstig op de rest van de wereld afstralen. Sectoren zoals automobiel en elektronica zullen te duchten krijgen van hun Japanse concurrenten. In Japan zal de rente zo mogelijk nog verder dalen en in Amerika en Europa zal de rente ook verder onder druk komen te staan doordat beleggers uit de Japanse staatsleningen gaan en in die van Amerika of Europa.

Niet iedereen is even enthousiast over de koerswijziging in Japan. Het gevaar is een oncontroleerbare trend. Als de koers van de Yen verder gaat dalen, bestaat het risico dat de Japanse op grote schaal hun bezitten in andere valuta in het buitenland gaan wegzetten. Dit kan als een neerwaartse spiraal werken. Hetzelfde kan met de inflatie gebeuren.

Een ongekende stap van de Japanners, maar dan ook één met een ongekende uitkomst.

Translate »