INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

De januaribarometer in aandelenland

04-02-2013

In Wall Street hechten ze altijd aan oude wijsheden, waarvan “As January goes, so goes the rest of the year” er een is. De spreuk wil niets anders impliceren dan wanneer de beurs de maand januari met een plus afsluit, de rest van het jaar per saldo ook gaat plussen. Hier is zeker de waarschuwing op haar plaats dat prestaties uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.

De meeste indices staan in het groen, dus hopen dat het ook nu klopt. Wel, in de afgelopen 39 jaar bleek het 36 keer op te gaan. Maar of het daardoor ook bruikbaar is, valt te betwijfelen. Studie toont aan dat iemand die gewoon zijn aandelen had aangehouden het per saldo beter had gedaan dan iemand die zich liet leiden door de januaribarometer. Al was het alleen al vanwege het feit dat men een positieve markt in januari zou hebben gemist alvorens te kopen. De studie van Ben Marshall en Nuttawat Visaltanachoti toont aan dat de beurs het vanaf februari tot en met december gemiddeld beter doet na de sterke januari maand, dan na een negatieve januari maand. Echter het blijkt slechts op te gaan in minder dan een kwart van de onderzochte landen.

De statistieken kunnen ook sterk verschillen, afhankelijk van de periode. Bijvoorbeeld het incalculeren van de jaren dertig uit de vorige eeuw verandert de zaak alweer iets. In ieder geval blijkt dat sinds 1896 de Amerikaanse Dow Jones Index na een positieve januari maand de resterende 11 maanden in 74% van de gevallen ook hoger waren. Saillant details is dat deze maanden sowieso al in 67% van alle jaren positief waren.

Sommige aanhangers noemen de januaribarometer een voorbode van de bearmarkt (bear catcher). Grappig genoeg blijken de maanden april en november een beter waarschuwingssignaal te zijn als het gaat om het voorspellen van de bearmarkt.

Volgens Standard and Poor’s analist Mark Stovall is deze indictor in 85% van de gevallen juist bij een stijgende markt en slechts in 45% bij een dalende markt. Het lijkt meer een kwestie van winsten laten lopen en verliezen afkappen.

Tot slot zegt een markt of index niets over de individuele aandelen, kijk maar naar Apple. De mythe is leuk, maar ik zou er maar niet op handelen. Maar toch prettig dat de achter ons liggende januari maand positief was.

Translate »