INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

De exit-strategie van de FED

30-03-2011

Terwijl sommige analisten verwachten dat de Amerikaanse Federal Reserve in reactie op de Japanse aardbeving en Tsunamie weinig anders kan doen dan de monetaire kraan open te houden, wordt er juist hier en daar hardop gesproken over de exit strategie.

Japan heeft na de Federal Reserve zelf en China de grootste portefeuille van Amerikaanse staatsleningen. Een bezit dat misschien moet worden aangesproken om de herbouw van Japan te bekostigen. Alle reden voor de grootste obligatiebeleggers ter wereld te veronderstellen dat de FED wel moet doorgaan met het zelf opkopen van deze Amerikaanse leningen.

Maar Federal Reserve St. Louis President James Bullard, lijkt daar anders over te denken. Hij stelt dat het normaliseren van de activiteiten van de Centrale Bank dit jaar centraal staat op de agenda.

Een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming (Quantitative Easing) lijkt plotseling niet meer zo van zelfsprekend. Volgens Bullard kan het maar zo gebeuren dat zelfs het huidige programma terug gebracht wordt van $ 600 miljard naar $ 500 miljard.

Bullard realiseert zich ter degen wat de implicaties van de Japanse rampen kunnen zijn, en tegelijkertijd signaleertjames_bullard hij meer problemen. Deze zijn namelijk de recente onrust in de Arabische landen, de fiscale problemen in de Verenigde Staten en de staatsleningencrisis in Europa. Maar volgens hem is de Centrale Bank in Amerika nu zo lang zo accommodatief geweest, dat het geen nut heeft te wachten dat alle politieke en economische onzekerheden de wereld uit zijn.

Helaas is de heer Bullard geen stemgerechtigd lid van de FED’s beleidscommissie, maar het is prettig te horen hoe hij en enkele anderen er over denken. Letterlijk zegt hij te vrezen voor een behoorlijke inflatie als niet begonnen wordt met het afbouwen van de ruime-geld-politiek.

Intussen worstelt President Obama verder met de republikeinse meerderheid in het huis van afgevaardigden over verdergaande bezuinigingen. De President moet steeds meer water bij de wijn doen om te voorkomen dat het congres niet instemt met een verdere verhoging van het Amerikaanse Federale schuldenplafond.

Het is 18 maanden geleden dat de recessie in de VS ten einde kwam, en dat zou genoeg moeten zijn volgens Bullard om op eigen benen te staan en een gezonde groei te laten zien. Dat is overigens nog niet in alle sectoren te merken.

Er wordt in ieder geval vaker hardop gesproken over de exit strategie van de FED. De eerste die het water gaat testen is het Ministerie van Financiën. Deze is begonnen met de verkoop van $ 142 miljard aan door hypotheken gedekte obligaties. Het ministerie had tijdens de crisis $ 4600 miljard aan dit soort obligaties opgekocht. De Federal Reserve zit nog met $ 1000 miljard aan Amerikaanse staatsleningen op de boeken, die ze moet afstoten.

Als de Amerikanen er in de komende weken in slagen overeenstemming over de bezuinigingen te bereiken, het schuldenplafond verhogen en de kwantitatieve verruiming weten af te bouwen zonder het economische herstel te verstoren, kan de dollar wel weer eens terugkeren in het middelpunt van de belangstelling. Zeker als blijkt dat het ministerie van Financiën en de FED beetje bij beetje in staat zijn gebleken hun duizenden aan miljarden obligaties terug in roulatie te brengen.

Translate »