In het afgelopen maanden heeft de Amerikaanse Centrale Bank voor maar liefst $ 600 miljard in de economie gepompt oftewel monetair verruimd. Deze veel besproken actie staat bekend als QE2. Maar heeft het ook effect gehad? Publicist Brett Arends rekende onlangs voor dat de werkgelegenheid tijdens deze operatie met 700.000 banen is gestegen, hetgeen neer komt op $ 850.000 per baan. In diezelfde periode is het aantal parttime banen met een gelijke hoeveelheid afgenomen. Met andere woorden 700.000 banen werden omgezet van tijdelijk in vast en het prijskaartje was dus $ 600 miljard.
Het effect op andere delen van de economie was ook niet echt merkbaar, dan wel marginaal. Tijdens de QE2 daalden de huizenprijzen met 8% en de economische groei daalde met 1% naar 1,8% op jaarbasis.
Daar staat tegenover dat de inflatie bijna 2% op jaarbasis extra steeg en de Amerikaanse aandelenmarkt en de goudprijs met 26% in waarde toenam. Dat wil zeggen in dollars gemeten. De waarde van de dollar is in diezelfde periode met weer ruim 9% gedaald. De rente op Amerikaanse staatsleningen liep op van 2,66% naar 3,75% in februari. In tegenstelling tot wat PIMCO goeroe Bill Gross verwachtte daalt de rente nu weer en noteert thans ruim 3,1%. Er valt nog niets van te zeggen hoe het zich verder zal ontwikkelen. In de eerste plaats koopt de centrale bank nog steeds staatsleningen en in de tweede plaats zullen ze ook na 30 juni aflopende leningen doorrollen in nieuwe.
Uiteraard zullen we nooit weten hoe de economie er zou hebben uitgezien zonder QE2, maar kort samengevat heeft het dus inflatie gebracht – zeker in de financiële waarden – en heeft het de economie, de rente en de huizenmarkt niet zichtbaar geholpen. Aan de andere kant heeft het misschien een dubbele dip of erger nog een depressie voorkomen.
Volgens Federal Reserve voorzitter Bernanke komt er geen derde ronde van monetaire verruiming oftewel een QE3. De Fed voorman denkt niet dat het stoppen van deze geldinjectie veel impact zal hebben. Opmerkelijk, maar begrijpelijk is het wel want zoals we kunnen zien heeft de QE2 ogenschijnlijk niet wezenlijk geholpen.
Al met al lijkt de oogst mager en als je het net zoals Brett Arends afzet tegen het aantal nieuwe banen, zijn dit waarschijnlijk de duurste banen ter wereld.
Michael Toorop, Managing Partnert Persist Global Wealth Management Amstelveen
© 2024 Persist Global Wealth Management | disclaimer & privacy