Volgens een artikel op de Bloomberg is het sinds 1999 niet voorgekomen dat handelaren die optimistisch zijn op de dollarkoers al meer dan 26 weken lang talrijker waren dan de handelaren die flauw zijn op de Amerikaanse munt. De conclusies zijn gebaseerd op data van de Commodity Futures Trading Commission. Dertien jaar geleden markeerde dit het begin van een zegetocht van de dollar die drie jaar zou gaan duren. Uiteraard is het verre van een garantie, maar in 1999 steeg de waarde van de dollarindex met 8,2%, in 2000 met 7,6% en in 2001 met 6,6%.
We zijn genegen om te kijken naar de dollar ten opzichte van de euro, maar beter is om de dollarindex te volgen. Deze index bestaat uit een gewogen mandje van zes valuta te weten de euro, de yen, de Zwitserse frank, de Canadese dollar, het Britse pond en de Zweedse Kroon. Uiteraard weegt de euro het zwaarste met 57,6%.
De index staat nu op 79,78 hetgeen 2,4% hoger is dan eind 2009 toen de zorgen in Europa steeds groter begonnen te worden. Omdat iedereen weet dat de problemen in Europa nog niet zijn opgelost, zal de vraag naar de veiliger geachte dollar aan blijven houden. Een tweede argument is dat de Amerikaanse economie groeit, daar waar die van Europa nog in een recessie verkeerd. Ook voor 2013 verwacht men voor de VS een hogere groei dan in Europa. En ten slotte is het rendement op staatsleningen van de VS inmiddels hoger dan die van bijvoorbeeld Duitsland. Een extra reden om in de dollar te beleggen.
Terwijl men vorig jaar nog bang was dat China gedeeltelijk afscheid zou nemen van haar dollarbelangen, blijkt nu, dat evenals de OPEC landen, hun belangstelling voor de dollar juist weer gegroeid is. Niet verwonderlijk na alle perikelen in Europa.
Uit de laatste bijeenkomst van de beleidscommissie van de Amerikaanse Centrale Bank is niet gebleken dat zij überhaupt overwegen om voor de derde keer monetair te verruimen. De Europese Centrale Bank heeft zojuist weer op 29 februari jl. verruimd. Het is heel goed mogelijk dat de FED eerder de verruiming kan en zal afbouwen dan haar Europese of Japanse collega’s. Dit zal de dollarkoers ook verder ten gunste komen.
Het huidige niveau van net even onder de 80 is geen onbekende. Het waren ook de dieptepunten (maandgrafiek) in 1991, 1992 en 1995. In historisch perspectief is de dollar nog steeds goedkoop en met een beetje economische groei in de VS kan dat snel veranderen.
© 2024 Persist Global Wealth Management | disclaimer & privacy