INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Chinese aandelen flirten met onderwaardering

16-04-2012

Als je de grafiek van de Chinese Shanghai composite index bekijkt, zou je bijna vergeten dat we het hier hebben over een economische motor van formaat. OK, de Chinese regering heeft de groeiverwachtingen voor 2012 naar beneden bijgesteld en wel naar 7,5% en de inflatiedreiging blijft bestaan ondanks de laagste inflatie in 20 maanden, maar de economie bezit toch schaalgrootte en kracht.

Daarnaast heeft de Chinese regering ruimschoots de middelen om haar binnenlandse economie te stimuleren. Het is alleen maar verstandig als de Chinezen niet proberen de economische wereldmotor uit te hangen, maar een beleid ontwikkelen die gericht is op een lange termijn groei. En er is nog ruimte genoeg voor groei. Verhoudingsgewijs is de Chinese binnenlandse consumptie nog minder dan de helft dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

In de afgelopen twaalf maanden is de index met ruim 24% gedaald, om nog maar te zwijgen over de daling ten opzichte van de top in 2007.

Sinds 2005 zijn de waarderingen van de Chinese aandelen nog niet zo laag geweest. Zo zijn de koersen van de aandelen gemiddeld 9,5 maal de winsten. Deze ratio is overigens nog nooit onder de 8,9 geweest, dus we zitten niet ver van dat dieptepunt vandaan. Ter vergelijk, de Amerikaanse aandelen hebben een koers/winstverhouding van 13,5. Met andere woorden op basis van deze ratio zijn de Chinese aandelen 29% goedkoper.

De Chinese regering zal alles in het werk stellen om de groei op of boven haar doelstelling te houden van 7,5%. Daarnaast zal zij de afhankelijkheid van exporten willen verminderen en de binnenlandse vraag verhogen. Sommige analisten verwachten dat de reserves die de banken aan moeten houden dit jaar minimaal drie keer met een half procent verlaagd zullen worden. Dit kan ook gepaard gaan met een verlaging van de rente. Ten slotte zal de regering als het moet de overheidsuitgaven flink opvoeren. In tegenstelling tot Europa of Amerika heeft zij daar alle ruimte voor. Het wordt makkelijker om deze stimulansen uit te voeren als de inflatie blijft dalen.

Wanneer de aandelen in het westen onder druk blijven, zal het moeilijk zijn voor de Chinese aandelen om te stijgen. Maar gaan we uit van een soft landing, en dan lijken de waarderingen plotseling vrij goedkoop.

Translate »