INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Cash in overvloed

27-07-2011

Terwijl de schulden zich aan beide kanten van de oceaan alleen maar lijken op te stapelen, groeien er gelijktijdig ook bergen met cash. Sinds de kredietcrisis houden de grote en middelgrote bedrijven in toenemende mate cash aan om hun balans te verstevigen, maar ook om af te wachten.

Zo heeft een bedrijf als Siemens meer dan € 15 miljard in cash en zal daar nog zo’n € 2 miljard aan toevoegen als haar dochter Osram later dit jaar naar de beurs gaat. Andere Duitse bedrijven zoals Volkswagen en Daimler houden potten van respectievelijk € 20 miljard en € 13 miljard aan.

In de Verenigde Staten is het niet anders. De cash positie van het bedrijfsleven nadert de $ 2000 miljard. Hierbijgeldsmijten springen een aantal bedrijven in het oog. Beurslieveling Apple heeft volgens Standard and Poor’s ruim $ 25 miljard in cash. Echter het bedrijf zelf zou haar wat langer lopende investeringen mee willen tellen en komt dus zelf op het dubbele uit.

Wat te denken van Warren Buffet’s Berkshire Hathaway? Het bedrijf heeft een oorlogskas van zo’n $ 40 miljard tot haar beschikking. Het conglomeraat General Electric beschikt over $ 78 miljard aan cash en korte termijn investeringen.

Andere bedrijven die ook boven de $ 25 miljard aan cash hebben zijn Toyota, China Mobile, Microsoft, Cisco Systems, Petrobras, General Motors, Google en Total.

 

In de Verenigde Staten maakt het cash gedeelte 7,4% uit van het vermogen van de bedrijven. Dit is het hoogste percentage sinds 1959! Het is spijtig dat het bedrijfsleven geen kansen ziet om met dit geld aan het werk te gaan. Rente levert het in ieder geval niet op. Aan de andere kant is het wel een zee aan liquiditeit die ingezet kan en zal worden naarmate het vertrouwen in de economie stijgt. Prettig om te weten dat het bedrijfsleven over meer cash beschikt dan de centrale banken hebben gebruikt om middels liquiditeitsinjecties de economie voor een depressie te behoeden.

Volgens analisten beschikken de duizend grootste niet financiële bedrijven wereldwijd over $ 3400 miljard aan cash.

Het is natuurlijk niet gezegd dat bedrijven het geld op de plank laten liggen om te zijner tijd investeringen te gaan doen. Ze kunnen ook gaandeweg de dividenden verhogen, meer eigen aandelen inkopen of overnames doen. Wat het ook wordt, alle maatregelen zijn gunstig voor de aandelenmarkt. Een ding is zeker het zal er niet eeuwig werkloos blijven liggen.

Michael Toorop, Managing Partner Persist Global Wealth Management

Translate »