INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Bezwijkt Nokia onder de concurrentie?

10-06-2011

Wie had een paar jaar geleden kunnen denken dat het Finse powerhouse Nokia zodanig moeite zou hebben de concurrentie bij te benen dat zo langzamerhand wordt gespeculeerd over de vraag of de reus lemen voeten heeft gekregen. Massaal worden de aandelen gedumpt en in de afgelopen drie jaar zagen de aandeelhouders meer dan 75% van hun vermogen in Nokia aandelen in rook opgaan. Zoals Nokia CEO Stephen Elop zelf al schrijft in interne memo’s heeft het bedrijf nog steeds geen antwoord op de in 2007 gelanceerde IPhone en het in 2009 geïntroduceerde Android opensourceplatform voor mobiele telefoons.

Inmiddels is de koers gedaald tot het niveau van 1998 en rijst de vraag wat nu? Het feit dat Nokia problemen heeft betekent niet dat het meteen is afgelopen met het bedrijf. De laatste koersdaling is te wijten aan de aankondiging dat het bedrijf in het tweede kwartaal van dit jaar een substantieel lagere omzet verwacht dan de € 6,1 tot € 6,6 miljard die eerder werd aangegeven. Hoeveel minder wordt er niet bij verteld.  Ook de winstmarge zal substantieel onder de eerder aangegeven 6% tot 9% uitkomen. In het eerste kwartaal werd nog een winst gerealiseerd van € 690 miljoen, maar mogelijk moet het bedrijf het dit kwartaal zonder winst stellen.

Gemiddeld verkoopt Nokia 100 miljoen telefoontjes en 24 miljoen smartphones per kwartaal. De verkoop van de dure telefoons hebben te lijden onder de IPhone van Apple en Android van Google. De goedkope telefoontjes moeten het opnemen tegen het steeds groter wordende aanbod uit Azië.

Het ziet er naar uit dat het eerst slechter met het bedrijf zal gaan alvorens het beter kan gaan, want het innovatieve antwoord van Nokia komt pas in het vierde kwartaal van 2011. Dan zal men een Nokia lanceren die draait op het Microsoft Windows Phone Operating System.

Het is onvoorstelbaar hoe snel het rad van fortuin in deze industrie kan draaien. Twee jaar geleden had Nokia wereldwijd nog 40% marktaandeel in de verkoop van smartphones. Nu zijn ze ingehaald door het relatief nieuwe Android en is hun marktaandeel nog maar 24% en dalende.

android

Dat gezegd hebbende betekent dit ook dat Nokia ook zomaar weer de wind in de zeilen kan krijgen als ze met iets innovatiefs komen.

Intussen verlagen analisten links en rechts hun aanbevelingen. Men is vooral bang dat door het krimpende marktaandeel het bedrijf straks de slagkracht zal missen haar nieuwe paradepaardje succesvol in de markt te kunnen zetten. Met andere woorden, een kwestie van too little too late?

Volgens analisten van Morningstar is de intrinsieke waarde van Nokia nu gedaald naar € 9 per aandeel. Dat is weliswaar lager, maar altijd nog twee keer de huidige beurskoers.

Een valueaandeel in zwaar weer, maar wel de moeite waard om in de gaten te houden.

 

Michael Toorop, Managing Partner Persist Global Wealth Management

Translate »