INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Bernanke blijft volharden

02-05-2011

Terwijl de Amerikaanse autoriteiten nog bijkomen van de terechte vingerwijzing van Standard and Poor’s kredietbeoordelaars, neemt Federal Reserve voorzitter Alan Greenspan een voorschot op de vraag wat te doen na de afloop van het QE2 programma. Medio juni heeft de FED weer voor zo’n slordige $ 600 miljard aan Amerikaanse staatsleningen opgekocht om de economie te stimuleren. Echter, hij vindt de economie nog te fragiel en de inflatie nog bedeesd genoeg is om abrupt een einde te maken aan de monetaire verruiming.

Interessant is het om te zien hoe de wijze heren van de beleidscommissie publiekelijk sterk van mening verschillen over de vraag of de fors gestegen grondstofprijzen al dan niet leiden tot een blijvende inflatie.

De staatsleningenportefeuille van de FED is nu zodanig groot, dat straks $ 17 miljard per maand door de staat zal moeten worden afgelost. Uiteraard heeft de staat dat geld niet en zal dus nieuwe obligaties moeten uitgeven om de oude te kunnen aflossen.

Om geen monetaire schokken te veroorzaken heeft Bernanke aangekondigd voor de $ 17 miljard die per maand afgelost wordt, weer nieuwe staatsleningen te kopen. De cirkel is dan weer rond.

Volgens analisten zal de FED voorlopig nog maanden doorgaan met het herinvesteren van afgeloste gelden. De hoge olieprijzen, de bezuinigingen bij allerlei overheidslagen, de hoge werkloosheid en de stagnerende huizenmarkt, maakt het voor de Centrale Bank moeilijk om iets anders te doen.

Inmiddels is de rente op Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van bijvoorbeeld 10 jaar met bijna een procent opgelopen. De markt vraagt een steeds hogere prijs om aan overheden zoals de Amerikaanse geld te lenen. De jongste opmerkingen van Standard & Poor’s daarbij helpen niet. Overigens kan dit nieuws niet helemaal als een verrassing zijn gekomen. Het is al van de gekke dat het niet veel eerder is gebeurd. De Chinese kredietbeoordelaar Dagong had de VS al lang gedowngrade naar A+.

Het zal voor Bernanke nog een hele klus worden om de balans van de FED te normaliseren, als het ooit gaat lukken. PIMCO voorman Bill Gross denkt van niet, en hij gaat dan ook short in Amerikaanse staatsleningen.

Toch is dat een zeer riskante techniek. De rente zal uiteindelijk zeker stijgen, maar wanneer? Een oude beurswijsheid was altijd: “don’t fight the FED”. Dat Bernanke geen middel schuwt en bereid is ver te gaan is wel gebleken. Dat de Amerikanen aan hun verplichtingen zullen voldoen leidt voor mij geen twijfel. Zij kunnen altijd hun staatsleningen aflossen, al moeten ze de drukpers overuren laten maken. Deze luxe hebben landen als Griekenland en Portugal niet meer.

Bernanke blijft volharden, wat de Standard and Poor’s ook moge zeggen.

Translate »