In het afgelopen jaar was Brazilië een van de slechtst presterende aandelenbeurzen in de wereld met een daling van haar leidende index (Ibovespa) van zo’n 27%.
Behalve de gunstige demografie heeft Brazilië ook nog het voordeel van de bodemschatten en de grote interne markt. Veel dividendbetalende bedrijven aldaar halen een belangrijk deel van hun omzet en winsten op hun eigen interne markt. De consumentenbestedingen vertegenwoordigen 62% van de economie, terwijl export slechts 12,7% bedraagt. Dit is een groot voordeel, want de economie is daardoor minder afhankelijk van de wereldeconomie. Keerzijde is wel dat de koopkracht van de bevolking niet te veel uitgehold moet worden door bijvoorbeeld de inflatie.
Volgens Julie Dickson van Ashmore Equities Portfolios en Will Landers van Blackrock nadert het gemiddelde dividendrendement nu 4,5%. Het gemiddelde wereldwijd is momenteel 2,5% en was over de afgelopen tien jaar gemiddeld 2,6%. Ze noemen het zelfs niet onrealistisch om een gespreide portefeuille op te bouwen van Braziliaanse aandelen met een gemiddeld dividendrendement van 5% tot 5,5%.
Een belangrijke factor bij het beleggen in Brazilië is de waardeontwikkeling van de Real. Deze is in de afgelopen twaalf maanden met zo’n 23% in waarde gedaald ten opzichte van de euro. Voor de inflatie niet gunstig en ook niet voor bedrijven die grondstoffen uit het buitenland moeten importeren. Aan de andere kant voor multinationale bedrijven wel degelijk gunstig. Zij worden steeds concurrender door de lage wisselkoers. Inmiddels zijn er ook ETF’s gelanceerd die puur beleggen in Braziliaanse dividendaandelen, dus de belangstelling zal over tijd zeker toenemen.
Ook hier geldt dat niet alle eieren in 1 mandje moeten worden gelegd, maar een beperkte allocatie op deze koersen kan interessant zijn.
© 2023 Persist Global Wealth Management | disclaimer & privacy