INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Bankroet zit in de genen

22-07-2011

Opnieuw kan Griekenland niet aan haar verplichtingen voldoen, althans de geleerden zijn nog druk aan het debatteren of hier technisch sprake is van een default of niet. De looptijden van de Griekse leningen zijn verlengd, de rente verlaagd en de bedragen verhoogd maar construeert dat een default?

De Europese versie van een monetair fonds, European Financial Stability Facility (EFSF), zal de Griekse obligaties garanderen zodat de Europese Centrale Bank ze als onderpand kan blijven accepteren.

Het lijkt hier toch te gaan om een bankroet in slow motion. Wellicht dat de impact getemperd is door de massale Europese steun, maar het is al de zesde keer sinds de onafhankelijkheid van de Grieken in 1829 dat de Grieken failliet gaan. Het tijdschrift The Economist heeft becijferd dat sinds de onafhankelijkheid van Griekenland zij meer dan 50% van de jaren bezig is geweest met faillissementen en het herstructureren als gevolg daarvan. Echte ervaringsdeskundigen zou je zeggen.

Een andere recidivist is Hongarije. Dit EU-lid is er nog niet aan toegekomen om de euro in te voeren en na alle spanningen rond Griekenland zal dat ook nog wel even duren. Sinds haar onafhankelijkheid in 1918 is het land al zeven keer failliet gegaan. Dus eens in de tien tot vijftien jaar is het dus weer raak in Hongarije. Op dit moment is het begrotingstekort zo rond de 4% en de staatsschuld is ruim 80% van het Bruto Nationaal Product.

Van alle Europese landen spant Spanje de kroon. Dit land is sinds 1476 maar liefst dertien keer gefailleerd, gevolgd door Frankrijk met acht faillissementen.

De landen die nu te boek staan als economisch sterke landen, zijn dit ook door de eeuwen heen geweest. Nederland is het enige land dat nog nooit gefailleerd heeft, of het moet aan het begin van de negentiende eeuw zijn geweest toen het door de Fransen was geannexeerd.

Het zijn opmerkelijk genoeg dezelfde namen die nu rondzingen als bankroet of waarvan men op termijn het ergste vreest. De mede-architect van het jongste reddingsplan, Nicolas Sarkozy, mag wel uitkijken: L’histoire ce repète.

 

 

 

Translate »