INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Aardbeving ook op de Japanse beurs

22-03-2011

Aardbeving ook op de Japanse beurs.

De dramatische en allesverwoestende Japanse aardbeving en tsunamie hebben ook haar uitwerking niet op de Japanse financiële wereld gemist. Op de eerste beste handelsdag na het natuurgeweld dook de Japanse beurs met ruim 6% naar beneden. Daardoor staat de beurs daar alweer 15,6% onder het hoogste punt van de afgelopen twaalf maanden en een derde onder het niveau van eind 2008.

Uiteraard hebben de aandelen van bedrijven die op enige manier iets met nucleaire energie te maken het meest te leiden onder de koersdruk. Zo verloor Tokyo Electric Power Co bijna een kwart van haar beurswaarde.

japan

Het verloop van de nucleaire problemen is cruciaal voor de wederopbouw van Japan. Zonder betrouwbare energie wordt het moeilijk herbouwen om nog maar niet te spreken van de problemen die stralingsgevaar kunnen opleveren.

De daling van de beurs nu, komt naadloos overeen met de daling in 1995 na de alles verwoestende aardbeving in Kobe. Een maand na die aardbeving was de beurs iets hersteld tot minus 5,26% en drie maanden later stond de Nikkei op minus 15%. Het dieptepunt werd zes maanden later bereikt toen de Nikkei 25% was haar waarde was verloren. Ongeveer een jaar na het dieptepunt was de markt weer met bijna 70% gestegen.

Het is natuurlijk geen garantie dat het nu weer net zo gaat, maar de eerste beursdag heeft er veel weg van. De Japanners zullen alles op alles zetten om zo snel mogelijk weer te herbouwen. Het gaat natuurlijke enige maanden duren voordat een en ander in gang is gezet. Deze kapitaalsinjectie zal uiteindelijk een enorme stimulans betekenen voor de Japanse aandelen.

Keerzijde van de medaille is wel dat Japanners beleggingen overzees zullen liquideren om geld terug te halen naar Japan en dat de overheid zich nog veel verder in de schulden zal steken. Japan heeft in verhouding tot haar Bruto Nationaal Product al een van de grootste overheidsschulden ter wereld.

Die staatsleningen geven nagenoeg geen rente, maar naarmate de staatsschulden blijven stijgen en de bevolking moet ontsparen omdat het vergrijsd zal de rente uiteindelijk moeten stijgen.

Behoudens nucleaire rampen, zou het scenario in de komende maanden maar zo kunnen zijn dat de Japanse aandelen een uitstekende koopgelegenheid en de Japanse staatsobligaties een unieke verkoopgelegenheid bieden.

Translate »