INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Aandelen Indonesië blijven lonken

07-09-2011

Precies een jaar geleden schreven wij een artikel met de titel “Indonesië, de bloeiende gordel van Smaragd“. Tijd om eens te kijken hoe de financiële perikelen de Indonesische aandelen hebben beïnvloedt. In de eerste plaats zijn de Indonesische aandelenindices de enigen in de Emerging Markets, die de eerste acht maanden van dit roerige jaar met mooie plussen hebben afgesloten. Een van de redenen hiervan is dat ze een sterke binnenlandse economische groei en dus vraag hebben. Hun economie is voor meer dan de helft gebaseerd op deze binnenlandse consumptie. Daar komt bij dat de Indonesische exporten veel meer gericht zijn producten die nodig zijn voor een economische groei in de andere emerging markets, dan op de door recessieangst geplaagde westerse economieën.

Zoals eerder gezegd is de ligging van Indonesië ideaal. Dicht bij haar klanten zoals China, Taiwan enz. en met arbeidskosten die slechts een fractie zijn van de meeste andere landen in en rond de Pacific. Niet voor niets dat men nog geen 4% werkloosheid kent.

Wat maar weinig mensen zich realiseren is dat de Indonesische staatsschuld extreem laag is. Deze is namelijk slechts 26% van het Bruto Nationaal Product. Als percentage van het BNP ongeveer een derde van onze staatsschuld, oftewel een kwart van dat van de VS of 15% van dat van Japan. De regering maakt van deze riante positie gebruik door nieuwe investeringen te doen in infrastructurele projecten. Deze maken het land concurrerender en stimuleren de binnenlandse economie verder.

Vorig jaar doorbrak Indonesië voor het eerst de $ 3000 BNP per hoofd van de bevolking, slechts twee jaar na China. De snelle groei is ook goed te merken in de omzet van auto’s en andere luxe goederen. Op de ranglijst van de economieën qua grootte stijgt Indonesië met stip. Dit jaar haalt zij eerst Turkije en  vervolgens Nederland in. Volgend jaar lijkt de grootte van haar BNP voor het eerst de $ 1000 miljard te doorbreken.

Door haar gunstige economische vooruitzichten lijkt Indonesië volgens publicist Marc Chandler een steeds prominentere plaats te krijgen op het lijstje van economisch veilige havens. Naast de gezonde staatshuishouding is de inflatie inmiddels gedaald van 7,1% naar 4,6%. Daarnaast heeft zij een handelsoverschot, een redelijke rente en een gestaag stijgende valutakoers.

Met andere woorden, de gordel van smaragd bloeit nog steeds.

 

Translate »