INLOGGEN Bel mij terug

Nieuws

Aandelen Apple of Cisco?

01-08-2011

Terwijl Apple de sterren van de hemel presteert, met nog mooiere winst- en omzetcijfers dan de dolenthousiaste analisten al hadden verwacht, blijft Cisco Systems teleurstellend achter. Cisco is dit jaar dan ook het meest teleurstellende fonds van de Dow Jones Index, terwijl het vorig jaar ook al liet afweten.

Apple heeft onlangs zelfs de meest optimistische verwachtingen overtroffen en als het zo door gaat wordt het volgend jaar het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Alleen al in het afgelopen kwartaal verkocht Apple meer dan 20 miljoen i-phones en bijna 10 miljoen i-pads.

Er komt een tijd dat het ondoenlijk wordt voor Apple om de verwachtingen te blijven overtreffen, zelfs al zou iedereen een tweede i-phone of i-pad kopen. Deze hype lokt concurrentie uit, concurrentie die nu nog in haar voegen kraakt door het Apple geweld. Een markt kan ook verzadigd raken of beleggers zijn simpelweg niet meer aangenaam verrast.

Zoals Mark Hulbert al in zijn analyse schrijft, tonen studies aan dat glamouraandelen zoals Apple dat nu is, uiteindelijke slechter presteren dan aandelen van bedrijven zoals Cisco, die verguist en vergeten zijn. Liefkozend heeft hij het over “The beauty and the beast”.

Ondanks het feit dat de concurrentie voor Cisco moordend is en mogelijk het marktaandeel en de winstmarges onder druk komen te staan biedt het aandeel mogelijkheden.

Niet voor niets komt Cisco ook voor in de portefeuilles van zogenaamde valuebeleggers zoals Brandes en Franklin. In een recent rapport van Morningstar wordt becijferd dat de fair vaule oftewel de reële waarde van Cisico neer komt op $ 30 per aandeel. Hierbij gaat men uit van een jaarlijkse organische groei van 8,5 procent tot 2015, waarbij de groei de laatste vier jaar gestaag daalt. Het aandeel noteert nu rond de $ 15 per aandeel, een koers waar het ook in 1998 op stond.

Het kan best zijn dan de omzetten en winsten van Apple de komende jaren sneller blijven stijgen dan die van Cisco. De hamvraag is echter zullen de winsten en omzetten van Apple zo snel blijven stijgen als men hoopt en in het geval van Cisco zullen de winsten en omzetten zich zo gedeprimeerd blijven gedragen als men vreest.

Intussen beginnen aandeelhouders zich te roeren. Cisco heeft bijna $ 44 miljard in cash en heeft een vrije cashflow van ruim $ 9 miljard. De verhouding van de aandelenkoers en de free cash flow is net 9. Deze cashflow is de laatste tien jaar verdubbeld, maar dat zie je in de koers niet terug. Het bedrijf heeft zoveel cash, dat ruim de helft van de aandelenkoers bestaat uit cash.

Ondanks alle liquiditeiten en free cash flow betaalt Cisco “slechts” $ 1,3 miljard per jaar aan dividend uit. Ciscoaandeelhouders zien graag dat dit minimaal verdubbeld.

Kortom het aandeel Cisco biedt mogelijkheden voor de belegger.

 

 

Translate »